Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Η μονιμότητα του προσωρινού


Είναι γνωστό σ’ όλους μας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κινούνται στο δρόμο Γαρδικίου-Στάγιας (Πλάτανου). Μόλις περάσουμε τη στρατιωτική γέφυρα στη Βίστριζα ο δρόμος συνεχώς καλύπτεται από όγκους χώματος που κατολισθαίνει. Με μεγάλη δυσκολία μπορεί να περάσει μικρό αυτοκίνητο και δεν είναι λίγες οι φορές που ο δρόμος είναι αδιάβατος. Το πρόβλημα συμπληρώνει και η κακή κατάσταση της στρατιωτικής γέφυρας τύπου belley, η οποία από τις παραμονές των εκλογών του 1981, που συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε μέχρι τη κατασκευή κανονικής τσιμεντένιας γέφυρας. Εκτοτε το θέμα κανονικής γέφυρας ξεχάστηκε και γι' αυτή τη πρόχειρη στρατιωτική δεν υπήρξε καμιά συντήρηση. Μαθαίνουμε λοιπόν από το site των γειτόνων Καναλιωτών ότι ο Νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Χειμάρας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου του Star Κεντρικής Ελλάδας σχετικά με τις κατολισθήσεις στη γέφυρα του Δ.Δ. Πλατάνου, Δήμου Σπερχειάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έχουμε παρέμβη με αρκετές πιστώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος πάρα πολλές φορές. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τους χειμερινούς μήνες προβαίνουμε σε καθαρισμό του δρόμου και της γέφυρας.

  • Είχαμε στο παρελθόν κατασκευάσει και τοίχο αντιστήριξης για την προστασία της γέφυρας, αλλά ο όγκος των κατολισθήσεων είναι πολύ μεγάλος και απαιτείται κατασκευή νέας γέφυρας, για την οποία ξεκίνησε η μελέτη, αλλά θα χρειαστούν περίπου 4 χρόνια για μελέτη και κατασκευή.
  • Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε γέφυρα από υπάρχοντα πρότυπα με κατεπείγουσες διαδικασίες εντός του 2010.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατολίσθησης στο σύνολό του, για την προστασία του οικισμού.


Ας ελπίσουμε ότι (και λόγω επικείμενων Νομαρχιακών εκλογών),κάυι θα γίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: