Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Κυριακή 28 Ιουλίου - Το Αντάμωμα


της Αμαλίας Φλέγγα
Λίγο πιο πάνω απ΄ το Γαρδίκι ανάμεσα στις μυρωδιές της ρετσίνης, της ρίγανης, της φτέρης και του έλατου βρίσκεται το παλιό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής της Γαρδικιώτισσας. Ένα ξωκλήσι, που στέκει εκεί κοντά στα 120 και βάλε χρόνια, όπως μαρτυρά η χρονολογία πάνω απ την είσοδο, περιμένοντας τους ταξιδιώτες των βουνών, ν' ανοίξουν τη μικρή πόρτα του, ν’ ανάψουν το κεράκι τους στο μικρό του εικονοστάσι και να ξεδιψάσουν στην κρουσταλλένια βρύση, που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακεί. Στέκει βουβό και καρτερεί, να ‘ρθουνε τα ξενάκια να μαζευτούν στη σκέπη του όλα τα γαρδικάκια… 
Χρόνια ολόκληρα θυμάμαι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Μαζεύονταν οι Γαρδικιώτες απ’ όλα τα μέρη, Λαμία, Στυλίδα, Αθήνα κατεβαίναμε κι εμείς απ’ το βουνό, που είχαμε τα πρόβατα, νωρίς-νωρίς να προλάβουμε την εκκλησία. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από κείνα τα χρόνια και φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή το «5o Αντάμωμα» των απανταχού Γαρδικιωτών. Αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία για τη χάρη της «Αρχόντισσας της Σαράνταινας», την οποία παρακολούθησαν πολλοί χωριανοί. Με το τέλος της λειτουργίας, άρχισε το αντάμωμα. 
Οι Γαρδικιώτες σκόρπισαν ανάμεσα στα έλατα χαιρετώντας συγγενείς γνωστούς και φίλους, τους οποίους είχαν καιρό να δουν. Τα χαλιά με τα τραπεζομάντιλα, τα τραπέζια στρώθηκαν κάτω απ’ τα έλατα και άναψαν φωτιές και οι σχάρες με τις προβατίνες και τα κοντοσούβλια είχαν την τιμητική τους. Ο πρόεδρος του Κτημοτροφικού Συλλόγου Δυτ. Φθιώτιδας κ. Κέστος έφτιαξε στο καζάνι κοκκινιστή προβατίνα την οποία μοίρασε στους Γαρδικιώτες. 
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γαρδικιωτών Λαμίας με παραδοσιακές φορεσιές, χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους με την ευχή όλοι γεροί και δυνατοί ν’ ανταμώσουν και του χρόνου- καταλήγοντας στο χοροστάσι, όπου χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια. Στο κέντρο του χορού οι κάπες και οι γκλίτσες δημιουργούν ένα ξεχωριστό παραδοσιακό στοιχείο. Αμέσως μετά στο χορό μπήκαν πολλοί παρευρισκόμενοι και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. 
Αργά το απόγευμα όλοι πήραν το δρόμο της επιστροφής με την ευχή του χρόνου να ‘μαστε όλοι εκεί. Μια μικρή στάση στη βρύση να πιούμε κρύο νεράκι και κατηφορίζουμε νοσταλγώντας ήδη τα όσα ζήσαμε και το πώς περάσαμε αυτή τη μέρα. 
Ευχαριστούμε το Σύλλογό μας για την ορχήστρα, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου για την όμορφη νότα που μας πρόσφερε αλλά και την Π. Υ. Μακρακώμης που για μια ακόμα φορά έστειλε κλιμάκιο το οποίο παρευρισκόταν ως το τέλος της εκδήλωσης προφυλάσσοντας το όμορφο δάσος της Αγίας Παρασκευής . Ευχαριστούμε επίσης όλους τους παρευρισκόμενους Γαρδικιώτες και μη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: