Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτάσιμες μέρες


Χωρίς χιόνι αλλά με κρύο και ομίχλη γιορτάσαμε φέτος τα Χριστούγεννα στο Γαρδίκι. Από το Σαββατοκύρικο και μετά όλα τα βράδυα πάγωναν τα πάντα. Ο δρόμος όμως έμενε ανοιχτός όλες τις ημέρες, παρά τη νυχτερινή παγωνιά. Δυστυχώς όμως λίγοι γαρδικιώτες ανέβηκαν στο χωριό. Τα οικονομικά δεν επέτρεψαν σε πολλούς να ταξιδέψουν. Το Σαββατοκύριακο όσοι από τους χωριανούς μας είχαν γουρούνια ακολούθησαν το καθιερωμένο τελετουργικό. Λουκάνικα, τσιγαρίθρες, μπομπάρια κλπ.
Το ξενοδοχείο είχε κλεισμένα έντεκα δωμάτια. Γι’ αυτή τη δύσκολη εποχή ήταν πολύ καλά. Στολισμένο και με το τζάκι αναμένο, τις μέρες των γιορτών, γέμισε η καφετέρια από νέους. Όμορφη ήταν η μεγάλη Φάτνη και το στολισμένο έλατο στη πλατεία του Σταυρού. Ειδικά το βράδυ τα λαμπιόνια του δέντρου μαζί με τα φωτάκια που στόλιζαν το σπίτι του Τσιφτσή δημιουργούσαν μια ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Το πρωί είχε τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία. Μετά για καφέ και τσίπουρο στο ξενοδοχείο. Το μεσημέρι στα σπίτια με τα παραδοσιακά κοντοσούβλια και τα λουκάνικα. Το βράδυ ποτό και μουσική στην καφετέρια.  Ο ίδιος καιρός συνεχίστηκε και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 26/12). Στο ξενοδοχείο ένα μεγάλο τραπέζι στρώθηκε για περίπου εικοσιπέντε άτομα και γλέντησαν μέχρι αργά.
Να δώσουμε συγχαρητήρια στον πρόεδρο και το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού που φρόντισαν για το στολισμό της πλατείας του χωριού μας. Αλλά και στον πρόεδρο του συλλόγου της Λαμίας για την ωραία Φάτνη στην είσοδο του χωριού. Καλή Χρονιά σε όλους!
Φωτογραφίες: Γιάννη Σταματελόπουλου, Ισμήνης Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: