Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Εθνική Επετειος


του Ιωάννη Ε. Κορέλη
Στις 5 το πρωί της Τρίτης χιόνιζε για τα καλά. Από το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός είχε αλλάξει. Συννεφιά, κρύο και αργότερα βροχή. Τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε στους 5ο C. Πρωί 25ης Μαρτίου το είχε στρώσει στα κεραμίδια. Όμως το Μαρτιάτικο χιόνι δεν κρατάει πολύ. «Το πρωί ψοφάει (απ’ το κρύο)και το βράδυ βρωμάει (απ τη ζέστη)» έλεγε ο παππούς μου για το Μάρτη.
Στις 8 που χτύπησε η καμπάνα για την εκκλησία, είχε βγει ήλιος και το χιόνι το έβλεπες μόνο στα έλατα του Κεφαλαριού. Εφέτος η Εθνική Γιορτή έπεσε Τρίτη και αρκετοί εργαζόμενοι το έκαναν τετραήμερο.
Όμως στο χωριό μας δεν ανέβηκαν πολλοί. Στο ξενοδοχείο είχαν κρατηθεί μόνο 3 δωμάτια μέχρι τη Δευτέρα, παρ’ όλο που αυτή η εποχή είναι πολύ όμορφη για το βουνό. Το πράσινο είχε καλύψει το καφέ του χειμώνα. Η Κοινότητα είχε φροντίσει να καθαριστεί η πλατεία της Παναγίας και είχε σημαιοστολιστεί το Ηρώων.
Στην εκκλησία μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά άτομα. Έγινε η λειτουργία για την γιορτή του Ευαγγελισμού, εψάλει δοξολογία και στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα μαζεύτηκε μπρος στο Ηρώον. Και φέτος βρέθηκαν μικρά παιδιά με ελληνικές σημαίες που ομόρφυναν την εκδήλωση κι έδωσαν εορταστικό τόνο.
Ο παπά-Γιάννης έψαλε τρισάγιο, έγινε κατάθεση στεφάνων από το Πρόεδρο της Κοινότητας Βαγγέλη Σκαρμούτσο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θανάση Νικολοδήμο κι ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.
Μπρος στο κλειστό μαγαζί του Ανέστη, ο Σύλλογος προσέφερε σ’ όλους τσίπουρο και λουκούμι. Σιγά-σιγά η πλατεία άδειασε κι ο κόσμος μοιράστηκε ανάμεσα στον «Ντούβλή» και στο Ξενοδοχείο για καφέ. Αργά το απόγευμα η ατμόσφαιρα γέμισε με τη μυρωδιά του καμένου ξύλου απ’ τα αναμμένα τζάκια. Οι λιγοστοί επισκέπτες είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής.
Φωτογραφίες: Ι. Κορελη, Ισμήνης Βασιλείου


----//----
Δύσκολος μήνας ο Μάιος
Και για δήμαρχος ποιος; Μέχρι στιγμής κύριοι διεκδικητές είναι ο νυν δήμαρχος Ευθύμιος Παπαευθυμίου και ο πρώην Νικόλαος Τζιβελέκας! Πιθανόν καλοί άνθρωποι και με αγάπη για τον τόπο μας, αλλά με παντελή έλλειψη οράματος και πλήρη αδυναμία παρακολούθησης των σύγχρονων εξελίξεων. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμαρχος Μακρακώμης διαφεντεύει την μισή Φθιώτιδα οι υποψηφιότητες σε οδηγούν σε κατάθλιψη. Όσο για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, η απελπισία των ψηφοφόρων μπορεί να οδηγήσει σε μαζική παράκρουση. Υπάρχει και μια τρίτη υποψηφιότητα, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται ότι έχει ελπίδες επικράτησης. Είναι του Ματθαίου Σκούρα από την Τσούκα.
Στα καθ’ υμάς τώρα. Για περίπου πενήντα χρόνια που θυμάμαι, οι κοινοτάρχες του χωριού μας, στην κλίμακα αξιολόγησης, τοποθετούνται ανάμεσα στην αθλιότητα και στη μετριότητα. Ναι… μην σοκάρεστε. Είχαμε και άθλιο κοινοτάρχη, αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν. Ο Βαγγέλης Σκαρμούτσος (ο και Τζάγκο αποκαλούμενος) υπήρξε καλός πρόεδρος. Για μένα ήταν έκπληξη. Δούλεψε για τον τόπο μας, συνεργάστηκε με τους συλλόγους, βοήθησε συγχωριανούς μας, ήταν παρόν σε κάθε γεγονός του χωριού μας, είχε αξιοπρεπή παρουσία. Σημαντικό προσόν του ότι άκουγε. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός πρόεδρος αν μπορούσε να μειώσει την ρουμελιώτικη τεστοστερόνη που έχει σε υψηλά επίπεδα. Ένας καλός αρχηγός έχει θέληση και πυγμή αλλά ποτέ δεν είναι εκρηκτικός
Ι.Ε.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: