Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Των Αγίων Αποστόλων


της Αμαλίας Φλέγγα
Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε και φέτος το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στην Κουτσούφλιανη. Με λιγότερο κόσμο απ’ ότι άλλες χρονιές, καθώς η μέρα φέτος ήταν εργάσιμη, αλλά με πολύ κέφι και όρεξη. Την Κυριακή το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός κι έγινε η περιφορά της εικόνας των Δώδεκα Αποστόλων. Τον εσπερινό ,όπως και τη θεία λειτουργία της Δευτέρας τέλεσε ο συνταξιούχος πια ιερέας, αλλά πάντα μάχιμος καναλιώτης παπάς-Σπύρος Τσιώκας. Τη Δευτέρα στη λειτουργία πήρε μέρος και ο παπα-γιώργης Γιαννοθανάσης ιερέας στη Λευκάδα.
Με το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε αρτοκλασία και «σηκώθηκαν» τα υψώματα για τους εορτάζοντες του χωριού. Αμέσως μετά στρώθηκαν τα τραπέζια κάτω απ τους ίσκιους των δέντρων στο προάυλιο της εκκλησίας. Έχει γίνει πια καθεστώς οι οικογένειες του χωριού να κάθονται κάθε χρονιά στην ίδια θέση - έθιμο πια. 
Τα φαγητά και τα ψητά αρνιά μπόλικα, όπως και οι μπύρες αναψυκτικά την προμήθεια των οποίων είχε αναλάβει ο Νίκος Βασιλείου με τα παιδιά του. Όπως ο ίδιος έφερε και τα τραπεζοκαθίσματα που στρώθηκαν στο προάυλιο της εκκλησίας.
Μετά το φαγοπότι άρχισε ο χορός. Η μουσική ήταν και φέτος ευγενική προσφορά του Συλλόγου Γαρδικιωτών Λαμίας, με τον πρόεδρο κ. Κώστα Χριστόπουλο πάντα παρών, να ανοίγει το χορό με τον παπα-Σπύρο και την υπόλοιπη «νεολαία» του χωριού. Τα δημοτικά τραγούδια είχαν την τιμητική τους - χωρίς να λείψουν και τα περιβόητα καγκέλια...- και τα τσαλίμια σε τσάμικα και συρτά έδιναν κι έπαιρναν. 
Ξεχωριστό στιγμιότυπο που μας πήγε αρκετά χρόνια πίσω ,ήταν όταν ο μικρός γιος του αδερφού μου ο Γιώργος μπήκε καβαλάρης στο προάυλιο της εκκλησίας και έφερε το άλογο στην πίστα του χορού. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Να μαστε καλά να γιορτάσουμε και του χρόνου . Ραντεβού νωρίτερα στο γνωστό πια «αντάμωμα» 26 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή.
Φωτογραφίες Ισμήνης Βασιλείου-Αμαλίας Φλέγγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: