Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Εκδρομή στα νησιά μας

Μαγιό μπορεί να μην φόρεσαν, αλλά σίγουρα πέρασαν καλά οι περίπου 25 Γαρδικιώτες που για τέσσερες μέρες διέσχισαν το Αιγαίο με το κρουαζιερόπλοιο Olympia. Ξεκίνησαν από τον Πειραιά τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου. Αν και στην ηπειρωτική Ελλάδα ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, στις μέρες τις κρουαζιέρας ο καιρός στο Αιγαίο ήταν πολύ καλός. Το πλοίο μεγάλο και η  διαμονή ήταν άνετη, με όμορφους χώρους αναψυχής και καλό φαγητό. Μια μικρή πλωτή πολιτεία που τους μετέφερε σε πανέμορφες περιοχές της πατρίδας μας. Επισκέφτηκαν Μύκονο και Σαντορίνη, που δυστυχώς δεν άπλωσαν τις κορμάρες τους στις παραλίες λόγω εποχής. Συνέχισαν με ένα σαρωτικό πέρασμα από το Monkey Market του Κουσάντασι. Εναπόθεσαν την ψυχή τους για λίγο (για πολύ λίγο, για δευτερόλεπτα) στο βράχο του σπηλαίου της Αποκάλυψης στην Πάτμο και «επιθεωρήσαν» κατά τα ειωθότα στρατιωτική μονάδα στη Ρόδο.  Έφτασαν μέχρι το Ηράκλειο. Επιτυχής η επιλογή της κρουαζιέρας από τον σύλλογό μας, ικανοποίησε όλους τους εκδρομείς. Τους δόθηκε η ευκαιρία σ’ ένα τετραήμερο να επισκεφτούν νησιά που διαφορετικά θα ήθελαν αρκετό χρόνο και χρήμα. Η πατρίδα μας εκτός από τα όμορφα ορεινά χωριά της, έχει καταπληκτικά νησιά που αξίζει να τα επισκεφτούμε. Μπράβο στο Σύλλογο.
(Το κείμενο αποτελεί περίληψη αφηγήσεων των αφιχθέντων εν Πειραιει θαλασσοπόρων. Ι.Ε.Κ.)
---//---

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Τώρα τελευταία κάτι «ψίθυροι» ακούγονται για την ποικιλία και την πληθώρα μανιταριών στα δάση του χωριού μας. Νέα μόδα που μας την έφεραν έποικοι από τα Αθηναϊκά προάστια και την διαχέουν. Είναι γνωστό ότι ποτέ στη περιοχή μας δεν αποτελούσαν μέρος της διατροφής μας τα μανιτάρια. Άλλωστε πολλά απ’ αυτά είναι επικίνδυνα και χρειάζονται γνώσεις για να μπορείς να επιλέγεις τα βρώσιμα. Γνώσεις που δεν είχαμε ούτε έχουμε στο χωριό μας. Και φοβάμαι ούτε και οι έποικοι έχουν αν κρίνουμε κι από άλλες δραστηριότητες τους. Το άθλημα λοιπόν της συλλογής μυκήτων προς βρώση είναι δύσκολο και το αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει μοιραίο, δηλαδή σε μόνιμη ανάπαυση στη Τσούμα! Είδη ο ΕΦΕΤ (ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Νοεμβρίου 2014, που δημοσιεύτηκε σ’ όλα τα Μέσα, και αναφέρει:
«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών.  Καθότι στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:
1.  Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. 
2.     Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
3.  Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή-βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
4.      Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το Internet ή τα βιβλία.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210-7793777.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του ΕΦΕΤ: http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1314
(Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.) 
Ιωαννης Ε. Κορελης

Δεν υπάρχουν σχόλια: