Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Ιωάννη Ε. Κορέλη
Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου των Αθηνών, είναι οι επισκέψεις των μελών  του, σε αρχαιολογικούς χώρους και μεγάλα μουσεία των Αθηνών, φροντίζοντας οι επισκέψεις αυτές, να συνοδεύονται από ξεναγό. Τη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από πενήντα Γαρδικιώτες βρέθηκαν, στο Πολεμικό Μουσείο, όπου περιηγήθηκαν στις αίθουσές του και ενημερώθηκαν για τα εκθέματά του, από  υπεύθυνο αξιωματικό. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο.
Η πλήρης ονομασία του είναι Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του 1848, την Villa Ilissia, έργο του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Τα εκθέματά του ξεκινούν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και φτάνουν έως τον 20ο αιώνα. Είναι ένα σύγχρονο μουσείο που ακόμη και χωρίς τη βοήθεια ξεναγού μπορεί κάποιος να το περιηγηθεί με ψηφιακή ενημέρωση αφού για κάθε σε κάθε αντικείμενό του, υπάρχει, εκτός από μια σύντομη επιγραφή, και qr code, που με τη βοήθεια tablet ή smartphone σε οδηγεί στο δίκτυο του μουσείου και σε μια λεπτομερή ενημέρωση. Δυστυχώς λίγοι Έλληνες γνωρίζουν για το πλούτο και την σημασία των εκθεμάτων. Η πολύ καλή ξενάγηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα.
Πολλοί από τους Γαρδικιώτες συνέχισαν επισκεπτόμενοι ένα ξεχωριστό τμήμα του μουσείου, όπου φιλοξενούνταν η περιοδική ψηφιακή –διαδραστική- έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος: το μνημείο και το έργο» και αφορούσε την συντήρηση του μνημείου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ειλικρινείς ευχαριστίες θα πρέπει να απευθύνουμε στο Δ.Σ. για το θαυμάσιο Κυριακάτικο πρωινό που οργάνωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: