Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Απόκριες στο Γαρδίκι

Το πρώτο τριήμερο του 2019! Καλός καιρός μετά από δυο μήνες χιονιού! Απόκριες και γιορτές καρναβαλιού! Η Αθήνα άδειασε και οι επαρχιακές πόλεις και χωριά πλημύρισαν από κόσμο! Όμως το χωριό μας, Παρασκευή απόγευμα, είναι άδειο. 
Ελάχιστα αυτοκίνητα στο δρόμο, και στη καφετέρια του ξενοδοχείου, δυο παρέες. Το χιόνι έχει λιώσει μέσα στο χωριό, και μόνο σε λίγα σημεία, εκεί που οι ακτίνες του ήλιου, των τελευταίων χειμωνιάτικων ημερών δεν φτάνουν υπάρχει παγωμένο. Η θερμοκρασία ήταν πάνω από 10ο C.
Σάββατο πρωί με λίγη συννεφιά, αλλά «γλυκός» καιρός. Περπατώντας από τη μια άκρη του χωριού ως την άλλη, συναντάς ελάχιστους χωριανούς. Από τη Ράχη βλέπεις την Οξυά, τα Βαρδούσια και την Οίτη γεμάτα χιόνια. 
Σε μια βόλτα του στην Οξυά ο Γιώργος Αντωνετσής, φωτογράφησε το χιονισμένο δάσος. Ξεπερνά το ενάμισι μέτρο το χιόνι στη βρύση του Αρβανίτη! Ο Δήμος και η Περιφέρεια, έχουν καταφέρει φέτος, παρά την συνεχή χιονόπτωση, ο δρόμος είναι συνεχώς ανοιχτός, από το Γαρδίκι μέχρι τη Γραμμένη Οξυά.
Το απόγευμα ήταν αρκετοί αυτοί που ανηφορήσαν από τη Λαμία και την Αθήνα. Το βράδυ η ταβέρνα του Θέου γέμισε από κόσμο. Δεν είναι όλοι Γαρδικιώτες, αλλά ήρθαν και από τα γύρω χωριά. Η βραδιά ήταν κρύα και φυσούσε δυνατός αέρας.
Κυριακή πρωί χωρίς εκκλησία. Λιακάδα και ζέστη. Όσοι ανέβηκαν στο χωριό, εξετάζουν τα σπίτια τους και τους κήπους τους, για τις ζημιές που προκάλεσε ο βαρύς φετινός χειμώνας. Λίγες είναι οι φθορές στα σπίτια. Περισσότερο έχουν πληγεί τα μικρά δέντρα από τον πάγο και το βάρος του χιονιού.
Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι, η στολισμένη αποκριάτικα, ταβέρνα του Θέου γεμίζει κόσμο. Η Κοινότητα με το Σύλλογο των Αθηνών όπως κάθε χρόνο προσέφερε το Σαρακοστιανό τραπέζι στους κάτοικους του χωριού μας. Λαγάνα, ταραμά, καλαμαράκια, σουπιές, ελιές και κρασί. Περισσότερα από εκατό άτομα βρέθηκαν για να γιορτάσουν την ημέρα. 
Παρών και ο Δήμαρχος Θ. Παπευθυμίου, που σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας για την πρόσκληση. Ένα «μπράβο» στους Βαγγέλη Σκαρμούτσο και Θανάση Νικολοδήμο που οργάνωσαν αυτή την όμορφη εκδήλωση.

1 σχόλιο:

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΟΣ είπε...

οι μονιμοι κατικοι δεν υπολογιζονται για γαρδικιωτες ομως αυτο ειναι το ασχημο αλλα εμεις που ζουμε εδω εχουμε τον πρωτο λογο να το ξερεται