Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αξίζει να τις προσέχουμε σαν τα μάτια μας

του Νίκου Χαραλαμπίδη

Οι πέτρινες βρύσες που υπάρχουν άφθονες στα βουνά μας είναι πραγματικά στολίδια και προσφέρουν την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας μέσα στη φύση. Είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ορεινής Ελλάδας που αξίζει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας.

Τις προάλλες κατέβαινα από το Γαρδίκι και σταμάτησα για άλλη μια φορά στη βρύση που υπάρχει μετά τα Κανάλια, να πιω λίγο νερό και να δροσίσω το πρόσωπό μου. Η κούπα της βρύσης έχει γεμίσει βρύα και νοιώθεις παράξενα να πίνεις νερό μέσα από όλα αυτά που επιπλέουν μέσα της. Φαντάζομαι ότι δεν είμαι μόνο εγώ που το είδα, άλλωστε είμαι επισκέπτης στα μέρη σας για 2-3 φορές το χρόνο. Αναρωτήθηκα πως εσείς οι ντόπιοι που την βλέπετε καθημερινά, την αφήνετε σε τέτοια χάλια. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει την μαγεία αυτών των κατασκευών στα βουνά μας? Τα Ελληνικά βουνά είναι ευλογημένα με άφθονο πόσιμο νερό, πράγμα πολύ σπάνιο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Πρέπει να τις προσέχουμε και να τις συντηρούμε. Τι σημασία έχει που είναι του Δασαρχείου; Εμείς πίνουμε νερό. Σκεφτόμενος όλα αυτά, αφιέρωσα 10 λεπτά να την καθαρίσω από τα βρύα και να δω την πέτρινη κούπα να ξεχειλίζει από γάργαρο νερό. Την επόμενη φορά που θα περάσω, θα έχω τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να την επαναφέρω στην αρχική της μορφή και να φανεί όλη η πέτρινη κατασκευή σαν καινούρια.

Παρεμπιπτόντως, μάζεψα και όλα τα σκουπίδια (πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, κ.α.) που οι ανεγκέφαλοι πετάνε τριγύρω. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτή την πρακτική! Πίνεις νερό και γεμίζεις σκουπίδια όλο το μέρος γύρω από τη βρύση... Τι μυαλό κουβαλάς ρε γαμώτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: