Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Επιστρέψαμε γεμάτοι ωραίες αναμνήσεις


Από τον Κώστα Τσικριπή
Τη Παρασκευή 8 Ιουλίου έως τη Κυριακή 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Συλλόγου Απαναχού Γαρδικιωτών στην Ήπειρο. Στην εκδρομή συμμετείχαν τελικά 51 άτομα. Στην εκδρομή ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Νικολοδήμος με την αδερφή του Μαρίτσα, το γαμπρό του Βασίλη Μπενέκο και μια την ξαδέρφη του Ι. Αντωνετσή. Ήταν επίσης ο Κώστας Μαντές με την κόρη του, ο Κώστας και η Ελένη Τσικριπή, ο Σεραφείμ Τσικριπής, η Ντία Τσικριπή, ο Γ. Μενάγιας και η γυναίκα του Τζένη. Ο Β. Κουτκιάς με τον Δ. Κουτκιάς και τις γυναίκες τους , ο Β. Μπαρτσιώκας, ο Β. Μαλούκος και η Κων/να Αλεξίου. Επίσης ο Δ. Καραμήτρος και η γυναίκα του Μαρία, ο Γ. Αναγνωστόπουλος και η γυναίκα του Φαίη, ο Λουκάς Σταθοκώστας και η σύζυγός του, ο Σπύρος Κατσαδήμας, και η Κ. Τσαντζάλου. Ακολούθησαν ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος και η γυναίκα του, η Σαβούλα Καραγιάννη με το σύζυγό της Θύμιο, η Πολυξένη Κουτκιά με τα δυό κορίτσια της, η Γ. Κουτκιά – Μάνου, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος με τη γυναίκα του και τέλος οι Θανάσης Στριφτός και Γ. Παπανικολάου με τις γυναίκες τους.
Αφετηρία μας ήταν το Γαρδίκι. Ακολουθώντας την πορεία Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Μετσοβο καταλήξαμε στα Ιωάννινα. Προηγήθηκαν ολιγόωρες στάσεις σε Καλαμπάκα και Μέτσοβο για καφέ.
Στα Ιωάννινα περίμενε τους εκδρομείς μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς παρατέθηκε γεύμα στην στρατιωτική λέσχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους εκδρομείς ανέμενε και υποδέχτηκε ο επιτελάρχης της εκεί μεραρχίας, μετά τον οποίον ανταλλάχθηκαν ευχές και φιλοφρονήσεις, καθώς και αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου μας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ύστερα από περιήγηση στην πόλη και τη λίμνη των Ιωαννίνων, επισκεφθήκαμε το νησί όπου θανατώθηκε ο Αλή Πασάς.
Την επόμενη ημέρα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το Καλπάκι, όπιυ κατέθεσαν στεφάνι στο εκεί μνημείο του Έλληνα εύζωνου, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στο μουσείο και παρακολούθησαν αναπαράσταση των μαχών από τις επιθέσεις των Ιταλών στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Επόμενος σταθμός ήταν η Κόνιτσα, για να επισκεφτούμε στη συνέχεια το Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης και το εκεί φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο σύλλογος μοίρασε δώρα στους στρατιώτες μετά από την ενημέρωση που έγινε από τον επικεφαλής λοχαγό του φυλακίου, στον οπίο επίσης επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα. Στο μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης έγινε ενημέρωση για την ιστορία του μοναστηριού από τον ηγούμενο της Μονής. Ακολούθησε γεύμα στο Μπουραζάνι στο ομόνυμο εστιατόριο, το οποίο δεν αποδείχθηκε τόσο φιλόξενο, καθώς πέραν των σημαντικών καθυστερήσεων στο σερβίρισμα, οι τιμές ήταν εξωπραγματικές. Πριν την επιστροφή στα Ιωάννινα, επισκεφθήκαμε το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, όπου θαυμάσαμε την απέραντη φυσική ομορφιά του. Το δείπνο έγινε και πάλι στη στρατιωτική λέσχη Ιωαννίνων.
Την Κυριακή, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Βρέλη», όπου μας περίμενε και μας ξενάγησε ο ίδιος ο υιός Βρέλης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν υπό τις διαταγές του στρατηγού κ. Νικολοδήμου. Έτσι, αφήσαμε τα Ιωάννινα, φορτωμένοι όχι μόνο με εντυπώσεις, αλλά και με νόστιμα γιαννιώτικα γλυκά.
Το Μπιζάνι και το Χάνι του Εμίν Αγά, ήταν η επόμενη στάση, για να ενημερωθούμε για τα ιστορικά γεγονότα του 1913. Στο γεφύρι της Άρτας, οι εκδρομείς θυμήθηκαν τους θρύλους και τις παραδόσεις για τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Εκεί ο Σύλλογος πρόσφερε καφέ και αναμνηστικά στους εκδρομείς και ακολουθώντας την Ιωνία οδό (Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο) με τραγούσια, αστεισμούς και φυσικά με ενημέρωση από τα μέρη που περνούσαμε, φθάσαμε στην Ερατεινή για γεύμα. Απο εκεί συνεχίσαμε για Γαλαξίδι, Ιτέα, Άμφισα, Γραβιά, Λαμία και Γαρδίκι.
Συμπερασματικά, η εκδρομή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο χωριό, γεμάτοι ωραίες αναμνήσεις και εντυπώσεις από την ιστορία και τη γεωγραφία του ιστορικού αυτού κομματιού της χώρας.
Υπογραμμίζεται η άριστη προετοιμασία της εκδρομής, η υποδοχή που έγινε στη λέσχη των Ιωαννίνων, στα φυλάκια και τα Μουσεία που επισκεφθήκαμε. Η άριστη συνεργασία και συμπεριφορά των εκδρομέων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εξαιρετικό κλίμα, χαρούμενη διάθεση και τελικά, καθολική ευχαρίστηση.
Κοινό αίτημα η επανάληψη τέτοιων εκδρομών.
Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Συλλόγου που υλοποίησε με επιτυχία την απόφαση του Δ.Σ.
Δημοσίευση σχολίου