Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο βαρύς χειμώνας του 2012


Φωτογραφίες: Δημήτρη Γαρδίκη
Το χιόνι στο Γαρδίκι  έπεσε πριν από τα Χριστούγεννα. Και το διατήρησε μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, με αρκετό κρύο. Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ξανάρχισε να πέφτει λίγο χιόνι. Είναι η αρχή μιας κακοκαιρίας που κρατάει μέχρι σήμερα (14 Φεβρουαρίου), με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. 


Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής μια λεπτή κρούστα χιονιού έχει σκεπάσει τα πάντα. Κι όσο προχωρεί η νύχτα συνεχίζεται η χιονόπτωση αλλά κυρίως η θερμοκρασία φτάνει στους -6ο C και τα πάντα παγώνουν. Χρειάζονται αλυσίδες για να ανέβεις. Το χιόνι αρχίζει να πέφτει και στα πεδινά. Στη Σπερχειάδα και στη Μακρακώμη ρίχνει χιονόνερο. 


Τη Δευτέρα το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο και συνεχίζει να πέφτει. Τις επόμενες μέρες το χιόνι έχει ξεπεράσει του εξήντα πόντους και η θερμοκρασία τα βράδια φτάνει στους -6 έως τους -8ο C. O δρόμος κρατιέται ανοιχτός και το χιόνι σταματάει. Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου το χιόνι σκεπάζει και τη Λαμία και φτάνει μέχρι τη Στυλίδα, μέχρι τη θάλασσα. Στο χωριό όλο κι ανεβαίνει το ύψος του χιονιού. Τις επόμενες μέρες με μικρά διαλύματα ο καιρός παραμένει ίδιος: κρύος και ψιλό χιόνι. Την Παρασκευή (10 Φεβρουαρίου) βράδυ ξεκινά πάλι να χιονίζει και τη Κυριακή ξεπερνάει το ένα μέτρο. 


Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο πολύ χιόνι σε ποσότητα και σε διάρκεια. Και χρόνια είχαμε να δούμε το χωριό μας τόσο όμορφο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να τα πληρωνουμε ομως...δεν ειναι σωστο να καμαρωνουμε ενω χρωσταμε ακομα τα περσινα...