Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Παναγία της Ρούστιανης


Είναι το τελευταίο πανηγύρι της περιοχής μας, είναι στις 8 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται «το Γενέσιον της Θεοτόκου». Μ’ αυτό ουσιαστικά τελειώνει το καλοκαίρι. Φέτος η γιορτή ήταν Κυριακή κι έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να βρεθεί στο χώρο του παλιού μοναστηριού και ν’ ανάψει ένα κερί.
Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφταναν μέχρι το ποτάμι, τον Ρουστιανίτη. Ο παπά-Γιώργος Δερνίκας μαζί με τον παπά-Σπύρο Τσιόκα και τον παπά-Γιάννη Σουφλερό λειτούργησαν στον μικρό ναό. Με το τέλος της λειτουργίας ξεκίνησε το γλέντι. Στο προαύλιο της  εκκλησίας υπήρχαν τραπέζια, κι ο χώρος γέμισε από πανηγυριώτες από τα Κανάλια, το Πίτσι, το Γαρδίκι, τη Λευκάδα και τα Πουγκάκια. Προσφέρονταν από καφέ και αναψυκτικά μέχρι ψητό, κρασί και μπύρα.
Το γλέντι ξεκίνησε με παρουσίαση παραρδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Λευκάδας, της Βίτωλης και της Μακρακώμης. Το πανηγύρι κράτησε μέχρι το απόγευμα. Στη γιορτή βρέθηκαν ο Δήμαρχος Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Το πανηγύρι της Ρούστιανης, είναι το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού  στη περιοχή μας. Ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη του Φθινοπώρου και την έλευση του Χειμώνα
Πληροφορίες και φωτογραφίες από: www.kanalialamias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: