Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το πανηγύρι της Ρούστιανης


Πληροφορίες-φωτογραφίες: Κώστας Κωστούλας
Όπως κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, έτσι και φέτος οι Καναλιώτες γιόρτασαν την Παναγία της Ρούστιανης. Μαζί τους βρέθηκαν κάτοικοι από το Πίτσι, το Γαρδίκι, το Παλιοχώρι, τα Πουγκάκια, τη Λευκάδα και τη Κουτσούφλιανη. Περισσότερα από 700 άτομα βρέθηκαν στην Παναγία. Το πρωί έγινε λειτουργία στο νέο ναό, που βρίσκεται στην ίδια θέση που βρίσκονταν το καθολικό του μοναστηριού, από τον παπά-Γιάννη Σουφλερό, τον παπά-Γιώργο Γιαννοθανάση, τον παπά-Γιώργη Δερνίκα και τον παπά-Σπύρο Τσιόκα. 
Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια ξεκίνησε το πανηγύρι. Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, με τη φροντίδα του Κώστα Μανίτα, διατίθονταν σουβλάκια, αλλά και μπύρες, αναψυκτικά και καφέδες από επαγγελματίες της περιοχής μας. Ο χορός ξεκίνησε με ρουμελιώτικα δημοτικά τραγούδια με τη χορευτική ομάδα της Λευκάδας και συνέχισαν οι γέροντες και οι ιερείς. Όμορφες στιγμές. Η ορχήστρα αποτελούνταν, από τους  Πάνο Γεωργίου τραγούδι, και Γρηγόρη Κραββαρίτη κλαρίνο.
Το πανηγύρι της Ρούστιανης είναι το τελευταίο καλοκαιριάτικο πανηγύρι του τόπου μας και ουσιαστικά σηματοδοτεί για την Δυτική Φθιώτιδα το Φθινόπωρο και τον ερχομό του Χειμώνα.  
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.
----//----

4 μέρες στα βουνά μας
Ο 3ος  ποδηλατικός άθλος διήρκησε 4 ημέρες. Ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο (Λάσπη) Ευρυτανίας, πέρασε από Πουγκάικια, Σαράνταινα, Γραμμένη Οξυά, Γαρδίκι, Στάγια, Νικολίτσι, Άνω Καλλιθέα, Καμπιά, Λευκάδα, Κανάλια, Τυμφρηστό, Μαυρίλο, Περίβλεπτο, και ο τερματισμός έγινε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Γεώργιο. Οι ποδηλάτες διήνυσαν 250 χιλιόμετρα περίπου στα Ρουμελιώτικα βουνά.
(Φωτογραφίες: Κώστας Καλτσάς: actionphotos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: