Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Η γιορτή της Παναγίας


του Ιωαννη Ε. Κορέλη
Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος στο χωριό μας, ξεχώρισε από άλλες χρονιές, για τις λαμπερές του νύχτες. Οι βραδιές στο Γαρδίκι εκτός από το καταπληκτικό φεγγάρι και τον διαυγέστατο ουρανό είχαν και τα ολόφωτα σπίτια. Μετά από χρόνια ήταν όλα τα σπίτια γεμάτα από κόσμο. Στους δρόμους και στα σοκάκια έβλεπες  κάθε ηλικίας Γαρδικιώτες να περπατούν, να μιλούν, να αστειεύονται κι οι μικρότερές ηλικίες να παίζουν. Το χωριό θύμιζε τις παλιές καλές εποχές!
Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου, έγινε μεγάλος εσπερινός στην Εκκλησία της Παναγίας και ακολούθησε περιφορά της εικόνας στην πλατεία. Το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου, ο Νίκος Βασιλείου είχε φέρει μια ορχήστρα και μετά τις δέκα ξεκίνησε το πανηγύρι. Δυστυχώς ο Σύλλογος φέτος δεν οργάνωσε – όπως τα προηγούμενα χρόνια – βραδιά δημοτικής μουσικής. Το Συμβούλιο δικαιολογήθηκε ότι αυτή τη χρονιά είχαμε πολλές απώλειες Γαρδικιωτών κι ότι η περσινή εκδήλωση ήταν οικονομικά ζημιογόνα. Μάλλον το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Κουράστηκε…
Το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου, στην πλατεία της Παναγίας συναντηθήκαμε όλοι! Γαρδικιώτικες οικογένειες, απ’ όλη την Ελλάδα, με τους φίλους τους πλημύρισαν την εκκλησία και τους γύρω χώρους. Με το τέλος της λειτουργίας και με την φροντίδα του Συλλόγου, μοιράστηκε φαγητό και υπήρχε disc jockey που για δυο ώρες έπαιξε δημοτική μουσική. Πρωτόγνωρά πράγματα στον τόπο μας… Αρκετοί, κυρίως νέοι, κατευθύνθηκαν προς την καφετέρια του ξενοδοχείου. Το απόγευμα βόλτα στο κεντρικό δρόμο, καφέ και ποτό στο ξενοδοχείο και φαγητό στις ταβέρνες του Θέου και του Βασιλείου. Αλλά και σε πολλά σπίτια του χωριού που γιόρταζαν, μαζευτήκαν συγγενείς και φίλοι. Άλλωστε σ’ όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχει Παναγιώτης ή Παναγιώτα.
Ας ευχηθούμε του χρόνου

να ξανασυναντηθούμε πάλι στο χωριό μας,

υγιείς και χαρούμενοι.
Ίσως και με καλύτερα οικονομικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: