Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Σαββατοκύριακο στο Γαρδίκι!

Γαρδίκι. Απόγευμα Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, με λιακάδα και ψύχρα. Το χωριό άδειο. Το βράδυ καμιά δεκαπενταριά στην ταβέρνα του Θέου. Κουβέντες κι απόψεις για τα πάντα. Λίγα τα νέα. Ο δρόμος από το χωριό ως τη διασταύρωση για το Καταφύγιο της Οξυάς είναι έτοιμος. Ασφαλτοστρωμένος, με σήμανση και λευκή διαχωριστική γραμμή. Δυο μεγάλα έλατα απ’ το δάσος, χάρισε για τις γιορτές, ο Κοινοτάρχης του χωριού μας, Βαγγέλης Σκαρμούτσος: ένα για το γραφείο της Περιφέρειας στη Λαμία και ένα για τον Δήμο Στυλίδας.
Τη νύχτα ξαστεριά και το θερμόμετρο γύρο από το Μηδέν. Στην γειτονιά μου στην Παναγία, το μοναδικό σπίτι με φως είναι το δικό μου. Απόλυτη ησυχία. Μόνο το βουητό του αέρα στο πέρασμα του μέσα από τα έλατα του δάσους κι ο ήχος του νερού που κυλούσε στο ρέμα.
Πρωί Σαββάτου με λιακάδα, στο φιλόξενο ξενοδοχείο μας με το τζάκι αναμμένο και καφέ απ’ την Ισμήνη. Απ’ τις βεράντες του θαυμάζουμε τα χιονισμένα τα Βαρδούσια και το Βελούχι.
Το μεσημέρι ξεκίνησε στη πλατεία του Σταυρού με ήλιο η τοποθέτηση και ο στολισμός του Γαρδικιώτικου Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τελείωσε με ψιλο-χιονόνερο! Πρωταγωνιστές της δύσκολης προσπάθειας ο Παναγιώτης Σκαρμούτσος, ο Γιάννης Γκέκας, ο Θοδωρος Σπαηλάρης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Κώστας Τσικριπής και ο Πρόεδρος.
Ο καιρός άλλαξε. Το βράδυ αέρας, κρύο, χιονόνερο.  Για δυο περίπου ώρες υπήρξε διακοπή ρεύματος. Όλη τη νύκτα έβρεχε και φυσούσε. Η Κυριακή ξημέρωσε με μια απίστευτη λιακάδα! Σε πείσμα των μετεωρολογικών προβλέψεων για χιόνια και κρύο, περισσότερο θύμιζε ανοιξιάτικη μέρα. 
Όμως νυκτερινή καταιγίδα είχε ένα θύμα. Το Χριστουγεννιάτικο Έλατο! Το πρωί κείτονταν πεσμένο στην άσφαλτο. Ο δυνατός αέρας  κατάφερε να σπάσει τις βάσεις που το κρατούσαν όρθιο. Τη Δευτέρα θα το ξαναστήσουμε…

Ι. Ε.Κορέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: