Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη μαγεία!

του Ιωάννη Ε. Κορέλη
Όλη η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα πέρασε με τηλέφωνα και διαδικτυακές προβλέψεις για τον καιρό. Πως θα ανέβουμε στο χωριό; Την Παρασκευή 22/12 από το πρωί στο Γαρδίκι χιόνιζε. Και παρ’ όλο που το εκχιονιστικό άνοιξε το δρόμο, το βράδυ το χιόνι και η παγωνιά έκαναν τα πράγματα δύσκολα.
Το Σάββατο ο δρόμος άνοιξε. Ο καιρός άρχισε να βελτιώνεται. Σταμάτησε να χιονίζει. Ο πρόεδρος φρόντισε τα μηχανήματα να καθαρίσουν εκτός από τον κεντρικό δρόμο, και τους δρόμους μέσα στο χωριό. Για πρώτη φορά με τόσο χιόνι, μπορούσες να φτάσεις, σχεδόν σ’ όλα τα σπίτια χωρίς πρόβλημα.
Την Κυριακή μια απίθανη λιακάδα. Όλα κάτασπρα. Ελάχιστα, όμως, σπίτια ανοιχτά, και στο ξενοδοχείο λίγος κόσμος. Φοβήθηκαν τον καιρό και ακύρωσαν τις κρατήσεις. Το πρωί πέρασε ένα εκχιονιστικό μαζί με ανθρώπους της περιφέρειας και κατευθύνθηκαν προς τη Γραμμένη Οξυά. Ο δρόμος άνοιξε. Στο δάσος της Οξυάς, στα 1.600 μ. το χιόνι ξεπερνούσε το ενάμιση μέτρο. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι διάχυτη σ’ όλο το χωριό. Μερικοί νοικοκυραίοι, πιστοί στην παράδοση, φτιάχνουν λουκάνικα και μπουμπάρια. Το βράδυ, παραμονή των Χριστουγέννων, η θερμοκρασία έπεσε κάτω απ’ το μηδέν. Στο ξενοδοχείο μαζεύτηκαν αρκετά νέα παιδιά κι οργάνωσαν γλέντι.
Νωρίς το πρωί -νύχτα ακόμη- κτύπησε η καμπάνα για την Χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Τριάντα περίπου άτομα βρεθήκαμε στην εκκλησία για ν’ ακούσαμε «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τώ κόσμω το φώς το της γνώσεως. Εν αυτή γάρ οι τοίς άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο…». Με το τέλος της λειτουργίας, αγκαλιές κι ευχές. Οι νοικοκυρές έφυγαν βιαστικά για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπέζιου. Οι υπόλοιποι κατευθυνθήκαμε προς τη καφετέρια για καφέ, μ’ ένα ήλιο καλοκαιρινό! Το μεσημέρι στο γιορτινό τραπέζι χοιρινό στη σούβλα, λουκάνικα, χοιρινό με σέλινο ή πατάτες και βέβαια πίτες! Η υπόλοιπη μέρα κύλησε με σόδα, αντιόξινα, και υποσχέσεις για άμεση εγκράτεια και δίαιτα. Το βράδυ μια βόλτα μέχρι το ξενοδοχείο για κουβέντα.

Το χωριό μας τις ημέρες αυτές ήταν πανέμορφο. Είναι κρίμα να υπάρχουν τόσο όμορφα σπίτια και να μένουν κλειστά χρονιάρες μέρες. Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί οφείλουμε να επαινέσουμε τις προσπάθειες του Προέδρου ώστε να παραμείνουν οι δρόμοι του χωριού ανοιχτοί παρά τη συνεχή χιονόπτωση. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον παπά-Γιάννη Σουβλερό και τον αειθαλή Γιάννο Παπαστάμο που με την Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, νύχτα και με χιόνι, μας «ταξίδεψαν» σε Παπαδιαμάντιες μνήμες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: