Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ

Κάντε "Κλικ" επάνω στη φωτογραφία για να δείτε το χάρτη καλύτερα!

Τα αγροτικά μπλόκα πυκνώνουν και δημιουργούν έμφραγμα στο εθνικό δίκτυο. Ανήκετε σ΄ αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο μέχρι τη Θεσσαλονίκη; Προμηθευτείτε χάρτη, υπομονή και προσοχή, ξεχάστε για λίγο την κλασική διαδρομή και από την Παλιά Εθνική Οδό ανακαλύψτε μια άλλη Ελλάδα, φτάνοντας στον προορισμό σας!

«Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», λέει η παροιμία. Κι αν η κλασική διαδρομή από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη μοιάζει- όσο πυκνώνουν τα αγροτικά μπλόκα- όλο και πιο ανέφικτη, υπάρχει κι άλλος τρόπος να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας στη συμπρωτεύουσα, αν βέβαια δεν επείγουν οι δουλειές σας. Από την Παλιά Εθνική Οδό, οπλισμένοι με μεγάλη υπομονή- και προσοχή λόγω των δυσκολιών των δρόμωνχαράξτε μια εναλλακτική πορεία προς τη Θεσσαλονίκη κάνοντας περισσότερα χιλιόμετρα αλλά και καίγοντας περισσότερα λίτρα. Κι αν όλα τα παραπάνω σάς μοιάζουν συνώνυμα της σπατάλης, της ταλαιπωρίας, της κούρασης, δείτε και την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Μια άγνωστη Ελλάδα θα αποκαλυφθεί μπροστά σας απ΄ τα πρώτα χιλιόμετρα, δεκάδες ξεχασμένοι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά μνημεία αλλά και τοπικές γεύσεις απ΄ τις κατά τόπους ταβέρνες.

Στροφή στη Θήβα
Πρώτη στάση λοιπόν η Θήβα, μόλις 71 χλμ. από την Αθήνα. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο απ΄ τον χρόνο σας για μια περιήγηση εδώ, παίρνοντας μια γερή γεύση από την αρχαία πόλη εξερευνώντας το μυκηναϊκό ανάκτορο (Καδμείον) και σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη το ιερό των Καβείρων (Καβείριον). Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο (22620-27.913) κρύβει τους δικούς του θησαυρούς. Οδηγώντας άλλα 21 χλμ., η κωμόπολη της Αλιάρτου είναι «δική» σας. Μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη είναι αυτή γιατοχωριό Ακραίφνιο και την άγνωστη και αρχαία Ακραιφία. Πριν καν συμπληρώσετε 20 χλμ. στο κοντέρ (από την Αλίαρτο) θα συναντήσετε τη Λιβαδειά, την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, και 13 χλμ. μετά το χωριό της Χαιρώνειας, στο οποίο θα δείτε τον περίφημο Λέοντα, το επιτύμβιο μνημείο των Θηβαίων Ιερολοχιτών.

Το επόμενο χωριό είναι η Κάτω Τιθορέα, που μέχρι και το 1955 λεγόταν Κηφισοχώρι. Σε λίγα μόνο χιλιόμετρα φτάνετε ακολουθώντας τις πινακίδες στην Τιθορέα με την τεράστια πλατεία με τον πλάτανο. Στη συνέχεια η Αμφίκλεια κρύβει τις δικές τις εκπλήξεις, με το Μουσείο Άρτου (22340-23.044) να κλέβει την παράσταση. Από εδώ μέσω Μπράλου φτάνουμε στη Λαμία.

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 23/1/2009

Στη Λαμία, όπως όλοι ξέρετε, στρίβετε αριστερά και χωρίς προβλήματα φτάνετε στο Ηρωϊκό Γαρδίκι μας!...


Δεν υπάρχουν σχόλια: