Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μια επίσκεψη στο Μουσείο


Φέτος το καλοκαίρι επισκεφτήκαμε το Μουσείο του χωριού μας। Ήταν παράληψη τόσο καιρό που δεν είχαμε πάει να το δούμε। Πράγματι είναι ότι καλύτερο μπορεί να δείξει αυτή τη στιγμή το χωριό μας. Την δημιουργία του την χρωστάμε στο Σύλλογό Γαρδικιωτών της Αθήνας, στο Δήμο Σπερχειάδας και βέβαια σ’ όλους τους Γαρδικώτες που βοήθησαν να συγκεντρωθούν όλα τα εκθέματα. Επίσης, χάρη στη λειτουργία του Μουσείου, επισκευάστηκε και διατηρείται σε άριστη κατάσταση το κτήριο του σχολείου.


Όταν μπαίνεις στις αίθουσες, είναι σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Έπιπλα του σπιτιού, ρούχα των ανθρώπους μιας άλλης εποχής, αντικείμενα της νοικοκυράς, εργαλεία της δουλειάς, του χωραφιού, της στάνης. Όλα τοποθετημένα προσεκτικά. Εντύπωση μας έκανε ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων. Είναι εφάμιλλος των μεγάλων μουσείων। Σε μια του αίθουσα υπάρχει σε μικρογραφία μια αίθουσα του παλιού σχολείου। Παλιά ξύλινα θρανία, βιβλία κι ο μαυροπίνακας। όπως τα βλέπουμε σε παλιές φωτογραφίες.


Όμως εκτός από τα σπουδαία εκθέματα, ζωή στο Μουσείο μας δίνει με τη φροντίδα της και τη συνεχή παρουσία της η Ντίνα Οδ. Τσάντζαλου. Την ευχαριστούμε για την προφορά της αυτήΠροτρέπουμε όλους τους συγχωριανούς μας που ανεβαίνουν στο Γαρδίκι, να επισκεφθούν το Μουσείο μας।


(Οι φωτογραφίες είναι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΕΤΣΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: