Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Χριστός Ανέστη

Κείμενο Γιάννη Κορέλη

Φωτογραφίες Γιώργου Αντωνετσή, Πάνου Τσικριπή


Με καιρό χειμωνιάτικο ξεκίνησε φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα. Το χιόνι που έπεσε μέσα στο χωριό τη Κυριακή των Βαΐων, έκανε πολλούς από ‘μας να προβληματιζόμαστε για την άνοδο στο χωριό. Βέβαια από Μεγάλη Δευτέρα ο καιρός άρχισε να φτιάχνει, αλλά σε τέτοιο υψόμετρο για να επανέλθει η θερμοκρασία σε ανοιξιάτικα επίπεδα θέλει μέρες. Μεγάλη Τετάρτη βράδυ ανέβηκα και στις 12 τα μεσάνυχτα, στον Αϊ Θανάση, η θερμοκρασία ήταν +3ο C। Όμως διασχίζοντας το χωριό αρκετά σπίτια είχαν φώτα, ένδειξη τολμηρότητας πολλών συμπατριωτών μας που αψηφώντας μετεωρολογικές προβλέψεις ανέβηκαν στο Γαρδίκι. Στη πλατεία του Σταυρού το σπίτι του Βασ. Ράγκου είχε στολισθεί Πασχαλιάτικα και κατάφωτο καθώς ήταν έδινε ζωντάνια και εορταστικό τόνο στην πλατεία.


Συννεφιασμένο ήταν το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, αλλά όχι ιδιαίτερα κρύο. Σιγά-σιγά άνοιγαν τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών και η ατμόσφαιρα γέμιζε από τη μυρωδιά τζακιού και τις φωνές των ανθρώπων. Ανοιχτό τα σπίτια των Φλεγγαίων, Τσικριπαίων, Πρωτοπαπαίων, Νικολοδημαίων, Σκαρμουτσαίων, του Πιλάλη, του Μαστρογούλα, του Τσιφτσή, κ.ά. Το χωριό ζωντάνευε. Το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο, για πρώτη φόρα φέτος, είχε φροντίσει να καθαριστεί ο κεντρικός δρόμος του χωριού μας από τα βάτα και τα σκουπίδια. Το μεσημέρι τα σύννεφα αραίωσαν κι ένας χλωμός ήλιος εμφανίστηκε. Προς το βράδυ άρχισαν να ανεβαίνουν στο χωριό όλο και περισσότεροι. Ο βράδυ στην εκκλησία για τη Σταύρωση. Λίγος κόσμος. Όμως η ατμόσφαιρα η ίδια, όπως εδώ και χρόνια. Ο αειθαλής παππά-Σπύρος στην Ωραία Πύλη να διαβάζει τα δώδεκα Ευαγγέλια. Είμαστε τυχεροί που μπορεί ακόμη - αν και συνταξιούχος - να εξυπηρετεί την ενορία μας. Και βέβαια στο ψαλτήρι ο Γιάννης Παπαστάμος που έχει αφήσει τα πρωτεία στο Τάσο. Ο digital Τάσος εκτελεί χρέη ψάλτη, επιστάτη και τελετάρχη στην εκκλησία μας। Τελειώνοντας ακολουθία της Σταύρωσης ξεκίνησε ο στολισμός του Επιταφίου.


Mε το κίνδυνονα ξεχάσω κάποια κυρία (ας με συγχωρέσει…) οι κυρίες Σοφία Μαλούκου, Λαμπρινή και Ντία Τσικριπή, Ευθαλία Πρωτοπαπά, Λέτα Ράγκου, Ντίνα Τσαντζάλου, Λένα Τσικριπή, Γιώτα Ηλιάδου, στόλισαν πανέμορφα με λουλούδια τον επιτάφιο.


Η Μεγάλη Παρασκευή ξημέρωσε ηλιόλουστη. Στις κορυφές των Βαρδουσίων της Οξυάς, της Σαράνταινας και του Βελουχιού τα χιόνια λιώνουν. Από την Τετάρτη που όλα τα βουνά ήταν κατάλευκα, η Παρασκευή τα βρίσκει με μεγάλες επιφάνειες ξέχιονες. Η θερμοκρασία το μεσημέρι έφτασε μέχρι τους +18ο C



Στις 10 έγινε η Αποκαθήλωση και το μεσημέρι, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πολύς κόσμος πήγε στο νεκροταφείο για να ανάψει ένα κερί στους νεκρούς και να «διαβάσει» ο παππάς το τρισάγιο। Όσο περνάν τα χρόνια με κάθε επίσκεψη στο νεκροταφείο αντιλαμβάνεσαι, πως αυξάνονται οι αγαπημένοι σου άνθρωποι αλλά και γνωστοί σου που έχουν φύγει. Στα περισσότερα σπίτια οι νοικοκυραίοι συνέχιζαν τις εργασίες τους μέχρι το απόγευμα, ως τη στιγμή που κτύπησε η καμπάνα για την ακολουθία του Επιταφίου.


Ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν πολύς, όσος και πέρυσι. Φέτος όμως είχαμε διαφοροποίηση ως προς το χορωδιακό κομμάτι της λειτουργίας. Ολόκληρη χορωδία έψαλε τους ύμνους του Επιταφίου, αποτελούμενη από τους γνωστούς, τον Γιάννο, τον Τάσο Ζαχαριώτη, τη Σοφία Μαλούκου αλλά και από νέα ταλέντα: τον Κώστα Τσικριπή, την Ευθαλία Πρωτοπαππά και Οδυσσέα Παπανάγνο οι οποίοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν βελτίωσαν τη μελωδία των ύμνων.


Η νύχτα παρά την ψύχρα ήτα γλυκιά και βοήθησε να ακολουθήσουν όλοι την περιφορά του Επιταφίου η οποία έφτασε μέχρι τη πλατεία του Σταυρού κι από ‘κει επέστρεψε στην Παναγία.


Εδώ και μερικά χρόνια η έλλειψη ιερέων, υποχρεώνει τον παπά-Σπύρο να λειτουργεί στη Στάγια. Έτσι όσοι απ’ το Γαρδίκι θέλησαν να μεταλάβουν παρακολούθησαν την λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο της Στάγιας. Η γέφυρα στο ποτάμι παραμένει η παλιά στρατιωτική Belley, αλλά ευτυχώς φέτος βελτίωσαν το δρόμο στο σημείο των κατολισθήσεων. Πάντως το πρόβλημα παραμένει και πρέπει ο Δήμος να το προσέξει. Το χωριό πήρε ζωή! Τα περισσότερα σπίτια ήταν ανοιχτά, αυτοκίνητα πηγαινοέρχονταν στο δρόμο, ενώ πολλοί γαρδικιώτες κατέβηκαν στη Σπερχειάδα και στη Λαμία για να συμπληρώσουν τις πασχαλινές του προμήθειες. Ο καιρός πλέον ήταν ανοιξιάτικος και η θερμοκρασία έφτασε τους 19ο C। Από το μεσημέρι ξεκίνησε και το σούβλισμα του αρνιού. Για άλλη μια χρονιά κύριος προμηθευτής αρνιών ήταν ο Νίκος Βασιλείου. Ας ελπίσουμε ότι παρά τις δυσκολίες να καταφέρει ο Νίκος να αποπερατώσει το ξενοδοχείο.


Στις 11 το βράδυ κτύπησε η καμπάνα κι ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται για την Ανάσταση. Κόσμος πολύς, και η βραδιά ψυχρή γεμάτη αστέρια και μ’ ένα φεγγάρι στο χρώμα του πορτοκαλιού. Ακριβής ο παππά-Σπύρος, αφού για άλλη μια χρονιά μας διάβασε μια ανούσια επιστολή-διάγγελμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου, και στις 12 ακριβώς έψαλε το «Χριστός Ανέστη». Ευτυχώς σε σύγκριση με πέρυσι, εφέτος είχαμε λιγότερες κροτίδες και βαρελότα. Μετά τα φιλιά και τις ευχές ξεκινήσαμε για το σπίτι। Γέμισαν οι δρόμοι και τα σοκάκια από τις λάμψεις που έβγαζαν οι λαμπάδες μεταφέροντας το αναστάσιμο φως στα σπίτια.


Κυριακή πρωί। Κυριακή του Πάσχα με λίγη συννεφιά. Φωτιές άρχισαν να ανάβουν και τα αρνιά μπήκαν στη φωτιά. Αργότερα μπήκε και το κοκορέτσι με το σπληνάντερο. Τσίκνα, φωνές, κλαρίνα και μερικοί ασυγκράτητοι άρχισαν και τις κουμπουριές. Το μεσημέρι τα σύννεφα έφυγαν και στις αυλές στρώθηκε το πασχαλιάτικο τραπέζι. Κι αυτό το πανηγύρι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, που χτύπησε η καμπάνα για τον εσπερινό. Ας ευχηθούμε σ’ όλους χρόνια πολλά και του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μας την Ανάσταση στο χωριό.


Κλείνοντας την ενημέρωση για το φωτεινό Πάσχα, θα πρότεινα στο Σύλλογο να φροντίσει να ευχαριστήσει από μέρους όλων μας το παππά-Σπύρο, που επί σειρά ετών υπήρξε ο αγαπητός σε όλους μας ποιμένας, ακούραστος, προσηνής και συνεπής στο ποιμαντικό του έργο, έντιμος κι αγαθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: