Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κουρασμένοι οι αρχαιολόγοι μας…Για όσους δεν το ξέρουν, το χωριό μας διαθέτει και αρχαιολογικό χώρο. Το μάθαμε αυτές τις μέρες. Είναι τα «ΜΑΡΑΜΑΡΑ», τοποθεσία δίπλα στο δρόμο για τον Αι Θόδωρο. Εκεί λοιπόν υπήρχαν από αιώνες μεγάλες ορθογώνιες πέτρες και ήταν «τα θεμέλια πυργοειδούς οικοδομήματος». Για χρόνια λοιπόν ο χώρος βρίσκονταν στη κατάσταση που βλέπουμε στην επάνω φωτογραφία, ώσπου κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να ανοιχθεί στο δρόμο αυτό, μια παράκαμψη (ένα by pass για τους επαΐοντες) για συντόμευση λίγων μέτρων. Δεν ξέρω τίνος φαεινή ιδέα ήταν, αλλά το χειρότερο ήταν ότι χωρίς καμιά σχεδίαση και με προτεραιότητα τη διευκόλυνση του οδηγού του εκσκαφέα, πήραν παραμάζωμα τις λίγες αυτές πέτρες και διέλυσαν εντελώς το λίγα μέτρα τοίχους που σωζόταν έως τότε. Προφανώς η εν Γαρδικίω ελληναράδες αδιαφόρησαν κι έτσι για αρκετά χρόνια κανείς δεν κατήγγειλε το γεγονός και δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάστασή του. Ο Σύλλογος της Λαμίας ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια μια προσπάθεια για την ανάδειξη χώρων του Γαρδικιού που έχουν ιστορικό ενδιαφέρον και έστειλε μια επιστολή στην ΙΔ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λαμίας παρακαλώντας για την φροντίδα του χώρου. Η απάντηση από την κρατική υπηρεσία ήταν αυτή που θα περίμενε κάθε νοήμων πολίτης αυτής της χώρας:


«Η υπηρεσία από το 2008 και για κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνει τις εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού της αρχαίας οχύρωσης στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα. Ωστόσο λόγω του φόρτου εργασίας και της ενασχόλησης της Υπηρεσίας μας με τα μεγάλα δημόσια έργα που εκτελούνται στην περιοχή της Φθιώτιδας κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και του γενικού περιορισμού των χορηγούμενων πιστώσεων, δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο πρόγραμμα.»Ο «φόρτος εργασίας» των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με τη περιοχή μας, δηλαδή να πληρώσουν κάποιον να κόψει τα χορτάρια. Έτσι ο Σύλλογος της Λαμίας μας καλεί όλους μας να συνδράμουμε ώστε να γίνει τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου, με όλα τα διάσπαρτα τμήματά του στη θέση όπου βρίσκονται και στη συνέχεια να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να ενταχθεί η υλοποίηση του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε στη προσπάθεια αυτή να συμμετέχει και ο Σύλλογος της Αθήνας.2 σχόλια:

panagiotis είπε...

Πιος ειναι ο υπευθυνος που κινεί τις διαδικασίες..?Ρωτω για την τοπογραφική αποτυπωση όπου μπορω να βοηθησω..!

gardiki news είπε...

Παναγιώτη
Να επικοινωνήσεις με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γαρδικιωτών της Λαμίας ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ αλλά΄και με τα υπόλοιπα μέλη στου Δ.Σ. του Συλλόγου στο mail: syl_gardikioton_fthiotidas@live.com
Επειδή δεν ενημερώνονται άμεσα περίμενε. Σίγουρα θα σου απαντήσουν.