Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πέρασαν τα Νικολοβάρβαρα.


«Άγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απλοήθη,
μαζώχται ξύλα και άχυρα και σύρται και στον μύλο
Άγιο Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος».
Μπήκαμε στη τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Την προηγούμενη εβδομάδα το κρύο έγινε τσουχτερό και έπεσε λίγο χιόνι στο χωριό. Άσπρισαν τα πάντα, αλλά δεν το κράτησε για πολύ. Από τους περίπου εξήντα ανθρώπους που μένουν στο χωριό λίγοι κυκλοφορούν έξω. Κυρίως το απογευματάκι που πάνε στα «μαγαζιά» και μαζεύονται νωρίς στα σπίτια τους, φοβούμενοι τη παγωνιά. Μόνο τη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου – του Αγίου Νικολάου- ο Νίκος Βασιλείου είχε τραπέζι για την ονομαστική του γιορτή και γέμισε το μαγαζί από τους συγχωριανούς μας που κάθισαν μέχρι αργά το βράδυ. Τις Κυριακές του Δεκεμβρίου δεν είχαμε παπά κι έτσι καμπάνα δεν χτύπησε. Και στη μνήμη μας έρχεται ο παπά-Σπύρος, που πέρασε ένας χρόνος απ’ τον θάνατό του.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κοινότητα έστησε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη πλατεία του Σταυρού. Μπροστά στο ψηλό έλατο στέκεται ο Αι Βασίλης. Αλλά κι άλλο ένα μεγάλο δέντρο στολίστηκε φέτος. Το στόλισε η Ισμήνη στο ξενοδοχείο μας. Με τις ευχές όλων μας το ξενοδοχείο να είναι πάντα γεμάτο κόσμο. Και βέβαια στην είσοδο του χωριού ο Σύλλογος της Λαμίας, τοποθέτησε μια μεγάλη Φάτνη. Γιορτινό το χωριό μας, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Οι φίλοι και γείτονες μας, οι Πουγκακιώτες, μας ενημέρωσαν ότι ετοιμάζουν τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο σχολείο τους. Επίσης ο Σύλλογος Πουγκακιωτών κυκλοφόρησε ημερολόγιο. Για όλα αυτά, θα σας ενημερώσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.
Χιονισμένο και πάλι ξύπνησε σήμερα το πρωί (Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου) το χωριό μας. Ένα λεπτό στρώμα χιονιού κάλυψε τα πάντα. Ο δρόμος είναι ανοικτός. Ελπίζουμε να κρατήσει ο καιρός και να χαρούμε χιονισμένα Χριστούγεννα.
Έφτασε και σ’ εμάς η εφημερίδα του Συλλόγου μας «Γαρδικιώτκα Νέα». Να το επαναλάβουμε γιατί μάλλον δεν έγινε κατανοητό… Μας αρέσει που παίρνουν από το blog μας φωτογραφίες και κείμενα. Θα θέλαμε όμως να αναφέρεται το όνομά μας. Έτσι κάνουν όλα τα έντυπα. Ας το προσέξει αυτό ο υπεύθυνος σύνταξης. Πολλές φορές παίρνουν κομμάτια από κείμενα των φίλων μας συνεργατών μας και τα τοποθετούν μέσα σε δικά τους, χωρίς εισαγωγικά, για να φαίνονται σαν κείμενα της εφημερίδας. Ε! Πατριώτες. Μικροί είμαστε, χαζοί δεν είμαστε.

Φωτογραφίες: Τάσος Ζαχαριώτης-Ισμήνη Βασιλείου-Σύλλογος Γαρδικιωτών Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: