Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

2ος Άθλος των ποδηλατών της Λαμίας


του Κώστα Παπαδημητρίου
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούνιο όταν μια ομάδα από νέα παιδιά-ποδηλάτες της Λαμίας-ξεκίνησαν από το Γαρδίκι με τα ποδήλατά τους, έφτασαν μέχρι τα Μάρμαρα και επέστρεψαν στο Γαρδίκι. (Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε). Μαγεμένοι από την ομορφιά της διαδρομής, αποφάσισαν να οργανώσουν μια καινούργια ποδηλατική εκδρομή. Ξεκίνησαν περισσότεροι από πενήντα φίλοι του ποδηλάτου, στις 7 Σεπτεμβρίου από τις Ράχες Τυμφρηστού και περνώντας από τα χωριά μας, κατέληξαν στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. Το ονόμασαν «1ο Ποδηλατικό Άθλο στα βουνά της Ρούμελης». (Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε).
Η επιτυχία των περσινών εκδηλώσεων έκανε τους ποδηλάτες της Λαμίας να οργανώσουν και φέτος τον Ποδηλατικό Άθλο. Σε εκδήλωση που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Σπερχειάδας στα τέλη Ιανουαρίου, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής παρουσίασαν το πρόγραμμα του νέου «Άθλου»:

Εκκίνηση 22/8/2014: Σήραγγα Τυμφρηστού
·         1η ημέρα (57χλμ):
Σήραγγα Τυμφρηστού-Πουγκάκια-Παλαιοχώρι-Γαρδίκι-Πλάτανος-Κυριακο-χώρι. Διανυκτέρευση: Προφ. Ηλίας Κυριακοχωρίου
·         2η ημέρα (52χλμ):
Κυριακοχώρι-Αργύρια-Κολοκυθιά-Μάρμαρα-Ανατολή-Δάφνη-Νεοχώρι Υπάτης. Διανυκτέρευση: Νεοχώρι Υπάτης
·         3η  ημέρα (55χλμ):
Νεοχώρι Υπάτης-Διάσχιση Οίτης-Οινοχώρι-Γραβιά. Διανυκτέρευση: Χάνι Γραβιάς
·         4η  ημέρα (64χλμ):
Γραβιά-Διάσχιση Παρνασσού-Καλύβια Αράχοβας Δελφοί.

Εμείς ευχόμαστε η φετινή διοργάνωση να έχει μεγαλύτερη επιτυχία, μεγαλύτερη συμμετοχή ποδηλατών και μεγαλύτερη συμπαράσταση απ’ όλους μας.



 ---//---

ΣΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΜΑΣ
Κι εμείς που νομίζαμε ότι το θέμα των ανεμογεννητριών στη κορυφογραμμή Κοκκάλια-Σαράνταινα είχε ξεχαστεί. Μάθαμε ότι με την υπ’ αρ. πρωτ: 58937/27-12-2013, απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Μηταράκης, αποφασίζεται η καταβολή και της δεύτερης δόσης ύψους 3,6 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, για να προχωρήσει στην εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στη θέση "Καστρί-Κοκκάλια" στην Ευρυτανία. Θα έχει είκοσι μία ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 900 ΚW η κάθε μια (με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 18,9 MW) και έναν υποσταθμό ανύψωσης τάσης. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ είχε απ’ τον προηγούμενο χρόνο εγκαταστήσει μηχανήματα ανεμομετρητών στη Σαράνταινα.
Τώρα είναι καλό ή κακό; Ας το δούμε ψύχραιμα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φιλικές στο περιβάλλον και ακίνδυνες (σε σύγκριση με τις μη ανανεώσιμες πηγές: άνθρακα, πετρέλαιο φυσικό αέριο, πυρηνική ενέργεια). Επίσης θα υπάρξουν λίγες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Απ’ τη άλλη πλευρά η τοποθέτηση πελώριων ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών μας θα καταστρέψει την ομορφιά της περιοχής μας. Σημαντικό για τον τόπο μας, που το μόνο που διαθέτει είναι η πανέμορφη φύση που τον περιβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: