Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Λαμπρή στο χωριό μας


του Ιωάννη Ε. Κορέλη
Από την αρχή του Απριλίου, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μας προειδοποιούσαν για χειμωνιάτικο καιρό την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι προβλέψεις άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο άσχημες στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Μιλούσαν για «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», κρύο, βροχή ακόμη και χιόνια. Ευτυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πραγματοποιηθήκαν. Τελικά ήταν μια ανοιξιάτικη εβδομάδα.

Δεν ανέβηκαν πολλοί -την Πέμπτη- στο χωριό μας. Λίγα σπίτια ήταν ανοιχτά. Στο ξενοδοχείο γίνονται προετοιμασίες, για να υποδεχτούν ένα λεωφορείο με επισκέπτες από την Αθήνα. Θα περάσουν το τριήμερο στο χωριό μας. Συννεφιά όλη την ημέρα και το απόγευμα έβρεξε λίγο αλλά δεν έκανε πολύ κρύο. Σχεδόν γέμισε η εκκλησία το βράδυ για την ακολουθία της Σταύρωσης. 
Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ζαφείρης, ψάλλοντας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» τοποθέτησε τον Εσταυρωμένο στο κέντρο του ναού. Κατάνυξη στο εκκλησίασμα. Με το τέλος της λειτουργίας ξεκίνησε ο στολισμός του επιταφίου. Την διακόσμηση φρόντισαν οι κυρίες: Λένα Τσικριπή, Ντίνα Τσάντζαλου, Ντίνα Γκέκα, Ευαγγελία Φλώρου, Αρετή Κούκου, Άσπα Μακρή, Λέτα Ράγκου, Ελένη Σκαρμούτσου, Γιώτα Ηλιάδου, Λίλα Παπανάγνου. 
Τα λουλουδια του Επιταφίου τα προσέφεραν ο Νίκος Μιχαλοπουλος και η Κούλα Μπαρτσωκα. Αργά τη νύχτα έβρεξε και το κρύο έγινε τσουχτερό. Πιο ψηλά χιόνισε.


Πρωινό με κρύο και συννεφιά. Το βραδινό χιόνι είχε ασπρίσει το δάσος της Οξυάς. Κρύο και συννεφιά το πρωί. Στην εκκλησία διαβάζονται «οι Ώρες».  Το μεσημέρι ο παπά-Γιάννης Σουβλερός αποκαθηλώνει τον Ιησού, στην εκκλησία της Παναγίας. Μετά όλοι κατευθύνονται στο νεκροταφείο για να ανάψουν ένα κερί και ψάλουν τρισάγιο στους τάφους.
Το μεσημέρι ο καιρός γλυκαίνει. Η καφετέρια του ξενοδοχείου γεμίζει από κόσμο. Στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία, το βράδυ, ψέλνονται τα Εγκώμια του Επιταφίου και στη συνέχεια ξεκινά η περιφορά. Όμορφα στολισμένος είναι και φέτος ο επιτάφιος του χωριού μας. Μπράβο στις κυρίες που τον στόλισαν. 
Η πομπή ξεκινά από την πλατεία της Παναγίας, περνά από τη πλατεία του Σταυρού, φτάνει στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου κι από ‘κει πίσω στην Παναγία.


Η Πρώτη Ανάσταση έγινε στον Άγιο Αθανάσιο. Ο πατέρας Σεραφείμ σκόρπισε φύλλα δάφνης σ’ όλη την εκκλησία. Αρκετοί μετάλαβαν. Στο δρόμο από τον κάμπο αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν. Πολλοί πηγαίνουν στη Σπερχειάδα για τα τελευταία ψώνια της Λαμπρής. Στο χωριό καταφθάνουν οι τελευταίοι Γαρδικιώτες από την Αθήνα και τη Λαμία. 
Το μεσημέρι η καθιερωμένη συγκέντρωση στο μαγαζί του Νίκου Βασιλείου για την παραλαβή του Πασχαλινού αρνιού. Στα σπίτια γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την αυριανή μέρα. Το απόγευμα συννεφιά και κρύο. Στις 11:00 η καμπάνα της Παναγίας καλεί για την Ανάσταση. Η εκκλησία γεμίζει από κόσμο. Τα μεσάνυχτα, ο πατέρας Σεραφείμ στα σκαλοπάτι της εκκλησίας, κάτω από τον πλάτανο, ψάλει το Χριστός Ανέστη. 
Ευχές, αγκαλιές, φιλιά και βέβαια, βεγγαλικά και κροτίδες. Με τις λαμπάδες με το αναστάσιμο φως οι χωριανοί κατευθύνονται στα σπίτια. Η μαγειρίτσα περιμένει…

Λιακάδα και ζέστη. Το χωριό είναι ήσυχο. Ούτε φωνές ούτε τραγούδια ακούγονται. Λιγότερα σπίτια ανοιχτά σε σύγκριση με πέρσι. Η οικονομική κρίση περιόρισε τις μετακινήσεις. Ο καιρός επέτρεψε να ψηθεί το αρνί χωρίς πρόβλημα. Σε πολλά σπίτια το Πασχαλιάτικο τραπέζι στρώθηκε έξω. 
Το απόγευμα αρκετοί προτίμησαν μια βόλτα στο χωριό, για να καταλήξουν στο ξενοδοχείο όπου υπήρχε το αδιαχώρητο. Όρθιοι, περίμεναν να αδειάσει τραπέζι για να καθίσουν.
Ας ευχηθούμε υγεία σε όλους, και του χρόνου να μπορέσουμε να ξανακάνουμε Ανάσταση στο χωριό μας.


----//----
Τετάρτη 23 Απριλίου. Αγίου Γεωργίου
aπό το Gardiki News
Του Αγίου Γεωργίου την Τετάρτη 23 Απριλίου. Γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι στην άκρη του δάσους. Λειτούργησε ο παπά-Γιάννης. Μαζεύτηκα όλοι οι Γαρδικιώτες για να ανάψουν ένα κερί στον Άγιο. Με το τέλος της λειτουργίας στο προαύλιο της εκκλησίας, έγινε αρτοκλασία.
Φωτογραφίες: Ισμήνης Βασιλείου-Τάσου Ζαχαριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: