Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τα πανηγύρια του καλοκαιριού


Το Σάββατο, 26 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γαρδικιωτών της Λαμίας έγινε το «Γαρδικιώτικο Αντάμωμα», στην Αγία Παρασκευή. Όπως κάθε χρόνο το πρωί έγινε λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι και μετά οι προσκυνητές κάθησαν στο προαύλιο έχοντας κάνει τα «κουμάντα» τους όπως έγραφε και η ανκοίνωση του Συλλόγου! Δηλαδή τραπεζάκια, καθίσματα, στρωσίδια κλπ. Στο πέτρινο κιόσκι προσφέρονταν σουβλάκια, λουκάνικα, μπύρες, αναψυκτικά κ.ά.. Υπήρχε ορχήστρα με τον Στέφανο Γεωργίου στο βιολί, τον Βασίλη Μπαλογιάννη στο κλαρίνο, την Αντριάνα Μόκα και τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο τραγούδι. 
Το γλέντι άνοιξε η χορευτική ομάδα του Συλλόγου. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και παρά το υψόμετρο (1500 μ.) ήταν ζέστη. Σε σύγκριση με πέρυσι ειχε λιγότερο κόσμο αλλά περισσότερο κέφι. Ο χορός κράτησε μέχρι το απόγευμα. Φέτος είχαμε κι ένα νέο «δρώμενο»! Την εμφάνιση κάποιων, καβάλα σε φοράδες να περιφέρονται στο χοροστάσι! Το είδαμε και στο πανηγύρι της Κουτσούφλιανης. Νέα κόλπα αυτά?

 ------//------
Στις 20 Ιουλίου, συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι του Παλιοχωριού και των γύρω χωριών, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Στην παλιά εκκλησία έγινε λειτουργία και στο μικρό κυλικείο που βρίσκεται δίπλα, προσφέρονταν ψητό και μπύρες.

  ------//------
Στο εκκλησάκι του Σωτήρος που βρίσκεται στην οξυά, δίπλα στου Αρβανίτη τη Βρύση, μαζεύτηκαν και φέτος οι Σταγιώτες μαζί με λίγους Γαρδικιώτες. Στις 6 Αυγούστου, την ημέρα της γιορτής του, έγινε λειτουργία κι άναψαν ένα κερί.

  ------//------
Ο πρέσβης του Ιράκ στο Γαρδίκι
Είναι γνωστός και αγαπητός σε όλους τους Γαρδικιώτες, ο Αλχίλι,  που ως αγροτικός γιατρός  στο χωριό μας άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. ΄Εχοντας καταγωγή από το Ιράκ, και μετά από πρόσκληση των μελών του Συλλόγου, ανέβηκε στο Γαρδίκι συνοδεύοντας τον Πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα κ. Burhan Jaf και τη σύζυγό του. Στις λίγες μέρες που έμειναν στο χωριό μας ο Πρέσβης και η σύζυγός του έμειναν κατενθουσιασμένοι από την φιλοξενεία αλλά και από την πανέμορφη φύση του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: