Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ποδηλατική περιήγηση στη Ρούμελη

Κείμενο του Κώστα Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες athlosroumelis.com  starsports.gr
Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Άθλος της Ρούμελης.  Οι 100 περίπου ποδηλάτες ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Αυγούστου, το μεσημέρι στις 12:00,  από τη Σήραγγα στη Ράχη Τυμφρηστού. Ο Άθλος δεν είναι ένας αγώνας, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί μια ποδηλατική περιήγηση στις πιο όμορφες ορεινές διαδρομές της πατρίδας μας.
Η πρώτη μέρα περιελάμβανε 58 χιλιομέτρα δρόμου. Περνώντας από μια πανέμορφη διαδρομή κατηφόρισαν προς τα Πουγκάκια. Τους υποδέχτηκε ο Σύλλογος του χωριού στο ρέμα Καλαμίδας, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου με γλυκίσματα, αναψυκτικά και κρύο νερό από τη πέτρινη βρύση.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Παλιοχώρι. Στο γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία τους περίμεναν ο πρόεδρος της Κοινότητας και κάτοικοι του χωριού. Ολιγόλεπτη στάση με κεράσματα και αναψυκτικά στο μικρό κιλικίο του ναού.
Διασχίζοντας ένα πανέμορφο δάσος από έλατα οι αθλητές έφτασαν στο Γαρδίκι. Σταμάτησα στο καινούργιο και φιλόξενο ξενοδοχείο Ομιλαία όπου τους περιποιήθηκε η οικογένεια Βασιλείου. 
Ήταν σχεδόν το μέσον της διαδρομής της πρώτης ημέρας. Η ξεκούραση ήταν ευεργετική για τους ποδηλάτες μια και η επόμενη διαδρομή ήταν δύσκολη και κουραστική.
Προχωρώντας μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από έλατα ο δρόμος τους έβγαλε στην ιστορική Βρύση του Αρβανίτη. Βρίσκεται στο γνωστό δάσος της Οξυάς κάτω από τεράστιες οξυές. Μια έκπληξη περίμενε τους συμμετέχοντες στον Ποδηλατικό Άθλο. Κάτω απ’ το παγωμένο νερό της βρύσης υπήρχε μια στοίβα από καρπούζια, προσφορά του Συλλόγου Κυνηγών Σπερχειάδας, καθώς και πιατέλες με παραδοσιακές πίτες.
Η διαδρομή συνεχίστηκε κατηφορίζοντας προς Στάγια, όπου τους αθλητές του υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και ο πρόεδρος της Κοινότητας με τσίπουρο και τοπικά εδέσματα.
Αργά το απόγευμα τα παιδιά έφτασαν στον Αι Λια του Κυριακοχωριού, εκεί όπως και πέρυσι θα διανυκτέρευαν. Οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει φαγητό και όλοι μαζί κάθισαν σ’ ένα μεγάλο τραπέζι. Έστησαν σκηνές και κάτω από έναν καταπληκτικό Ρουμελιώτικο ουρανό κοιμήθηκαν,
O τερματισμός έγινε στους Δελφούς, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου αφού οι συμμετέχοντες είχαν διανύσει 210 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: