Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

25η Μαρτίου 2013


Κείμενα-φωτογραφίες: Ιωάννη Ελ. Κορέλη

Με ομίχλη βρήκε το πρωί της Δευτέρας, 25 Μαρτίου, το χωριό μας. Tις προηγούμενες δυο μέρες, Σάββατο και Κυριακή είδα στο Γαρδίκι, τον πιο όμορφο μπλε ουρανό που έχω δει στη ζωή μου! Όμως η Άνοιξη δεν είχε φτάσει ακόμη στα βουνά μας. Χιονισμένη η Σαράνταινα και στο βάθος κάτασπρη η κορυφή του Βελουχιού. Τα δέντρα μόλις ξεκίναγαν να βγάζουν φυλλώματα κι ανθούς.
Δεν ανέβηκαν Γαρδικιώτες το τριήμερο. Ίσως γι αυτό να έφταιγε ότι το προηγούμενο τριήμερο που ήταν και η Καθαρή Δευτέρα όπου αρκετός κόσμος μετακινήθηκε. Δεν είναι άλλωστε και η εποχή για πολλά έξοδα. Ελάχιστη κίνηση στο χωρίο την ημέρα. Το μόνο που άκουγες ήταν ο θόρυβος από μηχανήματα που «φρεζάριζαν». Ο Οδυσσέας Τσάντζαλος και ο Τάκης Καραμήτρος έσκαβαν τα «κήπια» τους και τα παιδιά του Βασίλη Γκέκα το χωράφι τους χαμηλά προς το νεκροταφείο. Ο Βασιλείου με το τρακτέρ του όργωνε ένα χωράφι χαμηλά, κάτω απ’ τη Παναγία. Είναι ευχάριστο να βλέπεις να ξαναζωντανεύουν οι καλλιέργειες στο χωριό μας. Στις ταβέρνες το βράδυ οι γνωστοί θαμώνες.
Τη Κυριακή δεν είχε λειτουργία. Στη πλατεία της Παναγίας το πρωί, ο πρόεδρος καθάρισε το χώρο και ο Βασίλης Μαλούκος σημαιοστόλισε το Ηρώον. Απ’ το βράδυ ο καιρός αλλάζει. Κρύο, υγρασία, ομίχλη και σταγόνες βροχής.
Τη Δευτέρα η λειτουργία γίνεται στη Παναγία. Φέτος δεν είναι μαζί μας ο παπά-Σπύρος. Τον αναπληρώνει ο παπά-Γιάννης Σουφλερός, ο ιερέας του Παλιοχωριού, που διακονεί τώρα και τη δική μας ενορία. Πολύ συμπαθητικός, ήρεμος στη όψη και καλλίφωνος. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήρθαν στην εκκλησία. Στο ψαλτήρι ο Γιάννος Παπασταμος, ο Τάσος και ένας Σταγιώτης που ήρθε να εκκλησιαστεί.
Με το τέλος της λειτουργίας πορευθήκαμε όλοι στο Ηρώον όπου εψάλει τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας. Έγινε κατάθεση στεφανιών από το πρόεδρο της Κοινότητας και από το Σύλλογο Γαρδικιωτών της Αθήνας. Η εκδήλωση τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο. 
Μετά το μεσημέρι ο καιρός βελτιώθηκε. Οι λίγοι που ανεβήκαμε στο χωριό πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: