Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Φρέσκα «Νέα»!!!


Να ξεκινήσουμε μ’ ένα λάθος. Δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα κάτω από τη λεζάντα «Η φωτογραφία μας» μια παλιά εικόνα με ατσαλάκωτους φουστανελοφόρους που χορεύουν ωσάν μέλη του μπαλέτου του Φωκά Ευαγγελινού, τον 15αύγουστο του 1885 στη πλατεία του Σταυρού. Μάλιστα διασώζονται και τα ονόματα των μουσικών: «κλαριντζής» είναι ο Θεμιστοκλής εκ Καρπενησίου και «νταουλατζής» ο Γερανός! Δυστυχώς, την «πατήσαμε». Η φωτογραφία είναι από το πανηγύρι του Αϊ Γιωργιού της Αράχοβας και τραβήχτηκε στο Μεσοπόλεμο! Ούτε εκ Καρπενησίου ο Θεμιστοκλής, ούτε στη πλατεία του Σταυρού. Η φωτογραφία αυτή είναι η κλασσική απεικόνιση ρουμελιώτικου χορού και βρίσκεται σ’ όλα τα βιβλία και σ’ όλο το διαδίκτυο. Απορίας άξιον είναι ότι κανείς από τη σύνταξη της εφημερίδας μας δεν την αναγνώρισε. Ελπίζω να μην πέσει στα χέρια κανενός Αραχωβίτη η εφημερίδα… (link από Αραχωβίτικα sites όπου μπορεί κανείς να τη βρει: http://photos-arahovas.blogspot.gr/ και http://arachova.tripod.com/panigir_itan_poly.htm και http://www.panigiraki.gr/panigiraki-liakos/)

Στις σελίδες της εφημερίδας διαβάσαμε για την έκδοση ενός βιβλίου για τους Γαρδικιώτες μετανάστες που εξέδωσε ο Σύλλογός μας. Το έγραψε ο Κων/νος Μπαλωμένος και ο τίτλος του είναι: «Μετανάστες. Απ’ το Γαρδίκι Ομιλαίων στην Αμερική. 1903-1921». Ενδιαφέρον θέμα και περιμένουμε να το διαβάσουμε. Μπράβο στο Σύλλογο. Ελπίζουμε να εκδοθούν κι άλλες έρευνες σχετικές με τα χωριό μας.


Στις ευχές του Συλλόγου για καλό καλοκαίρι υπάρχει μια φωτογραφία ενός ιστιοφόρου που ταξιδεύει σε μια ειδυλλιακή θάλασσα. Μαγευτικό τοπίο. Πατριώτες, βουνίσιοι είμαστε. Ας βάζαμε έναν τσοπάνο με φλογέρα σε κορφοβούνι. Άντε μετά να πειστεί η νεολαία να ροβολήσει τον ανήφορο.

Τη Κυριακή 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια όμορφη ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα και στη Λίμνη Πλαστήρα. Περίπου 50 Γαρδικιώτες ξεκίνησαν από το χωριό το πρωί και αφού επισκέφτηκαν στα Μετέωρα τη μονή του Αγίου Στεφάνου και κάθισαν για λίγο στη Καλαμπάκα. Από κει ανέβηκαν στη Λίμνη Πλαστήρα, όπου και έφαγαν. Αφού έκαναν το γύρο της λίμνης επέστρεψαν αργά το απόγευμα στο χωριό. Οι εντυπώσεις όλων ήταν εξαιρετικές.  Διαβάζουμε ότι στις 5-6-7 Ιουλίου προγραμματίζεται νέα εκδρομή για Κιλκίς, Ρούπελ, Σέρρες. Καβάλα, Δράμα, Άνω Νευροκόπι-Θάσος. Ελπίζουμε να μας στείλει ο Σύλλογος φωτογραφίες και εντυπώσεις για να τις αναρτήσουμε.

Τέλος, για μια ακόμα φορά, πολύ καλά είναι τα κείμενα του δάσκαλου Βασίλη Μαλούκου για «Το εξωκκλήσι του Αϊ Γιώργη» και του επίσης δάσκαλου Δημητρίου Κουτκιά «Γαρδικιώτες στις 10ετίες 1940-1970 με υπαλληλική ιδιότητα στο χωριό μας».

Και βέβαια με τι άλλο μπορεί να κλείσουμε την ενημέρωση; Μα με ποίηση!!!
«Τώρα μεγαλώσαμε ο καθένας
πήρε το δρόμο του
με τα προβλήματα
στον ώμο του,
κι όταν συναντιόμαστε…
γεια σου. Τι κάνεις;
και τα ξαναθυμούμαστε!»

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: