Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Με ποδήλατο στη Δυτική Φθιώτιδα

Απόσπασμα από κείμενο του Κώστα Παπαδημητρίου
 
Μια πραγματικά ωραία διαδρομή διένυσαν περισσότεροι από 50 ποδηλάτες από τη Λαμία και την Νέα Ιωνία το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Τον ονόμασαν «1ο Ποδηλατικό Άθλο στα βουνά της Ρούμελης». Ξεκίνησαν από τις Ράχες Τυμφρηστού και με τα ποδήλατά τους κατέληξαν στη Γραβία.
 Πρώτη μέρα - Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου – με αφετηρία τη Σήραγγα Τυμφρηστού προχώρησαν σε μια καταπληκτική διαδρομή, και έφτασαν στα Πουγκάκια, πρώτο σταθμό της διαδρομής. Στην ολιγόλεπτη στάση ο Σύλλογος Πουγκακιωτών τους προσέφερε αναψυκτικά. Επόμενος σταθμός το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Παλιοχώρι. Κι εκεί ο Σύλλογος του χωριού προσέφερα αναψυκτικά και γλυκίσματα. 
Επόμενος σταθμός το Γαρδίκι. Στο καινούργιο, σύγχρονο ξενοδοχείο «Ομιλαία» έγινε μια ανασυγκρότηση. Προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, γλυκά, τοστ και ότι άλλο ζήτησαν οι ποδηλάτες. Άλλωστε το ξενοδοχείο ήταν και χορηγός του Ποδηλατικού Άθλου. Ο χρόνος όμως πίεζε κι έτσι ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό: το μικρό χωριό  Σταγια που τους περίμεναν οι κάτοικοι να τους φιλέψουν. Τελευταίος σταθμός της πρώτης μέρας ο Προφήτης Ηλίας του Κυριακοχωριού όπου οι ποδηλάτες διανυκτέρευσαν σε σκηνές. 
Το Σάββατο το πρωί, 7 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα της διαδρομής, μετά το πρωινό των ποδηλατιστών που προσφέρθηκε από το Ξενοδοχείο Ομιλαία, ξεκίνησαν από τον Αι Λιά στο Κυριακοχώρι. Συνέχισαν σε Αργύρια, Κολοκυθιά και διανυκτέρευσαν  στην Ανατολή. Τους προσφέρθηκε από τους ντόπιους φασολάδα και παραδοσιακά εδέσματα.
Τελευταία μέρα του ποδηλατικού αγώνα, τη Κυριακή, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Ανατολή και προχώρησαν προς Δάφνη, Καστριώτισσα, Μαυρολοθάρι, Πυρά για να καταλήξουν στο τέρμα των 125 χιλιομέτρων της διαδρομής, στη Γραβία, στο χώρο όπου βρίσκεται το αναστυλωμένο Χάνι της Γραβιάς. Τους περίμεναν, ο περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώτα Γαζή, ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Μανανάς και άλλοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: