Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τελειώνοντας το Καλοκαίρι


Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος της Αθήνας, φρόντισε και ήρθε στο Γαρδίκι το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης. Παρουσίασε σε θεατρική διασκευή, την κωμωδία του Λάκη Μιχαηλίδη "Ησαΐα μη χορεύεις". Η θεατρική παράσταση δόθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου, στη πλατεία του Αγίου Αθανασίου, όπου την παρακολούθησαν περίπου διακόσια άτομα. Ευχάριστη παράσταση σκόρπισε το γέλιο σ’ όλους σ’ όσους την παρακολούθησαν και στο τέλος καταχειροκροτήθηκε.
Τους ρόλους υποδύθηκαν οι: K. Μέρρας, B. Ζαφείρη, K. Διαμαντόπουλος, E. Παπαλέξη, κ.ά.
---------//---------

Ο Άγιος Φανούριος στα Πουγκάκια 
Για όσους δεν το ξέρεται, ή έχετε περάσει αλλά δεν το προσέξατε, στην είσοδο των Πουγκακίων, στο ρέμα Καλαμίδας, υπάρχει ένα μικρό προσκύνημα-ξωκλήσι. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, και στέκει εκεί στον δρόμο σαν φρουρός, για να προστατεύει το χωριό. Γιορτάζει στο τέλος Αυγούστου. 
Την παραμονή της γιορτής έγινε εσπερινός, και όπως συνηθίζεται «διαβάστηκαν» οι γνωστές φανουρόπιτες που νοικοκυρές είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν, και μοιράστηκαν σ’ όλους όσους βρέθηκαν εκεί το απόγευμα. 
Τη Τρίτη 27 Αυγούστου-ημέρα της γιορτής του Αγίου-έγινε υπαίθρια λειτουργία. Μικρό το προσκυνητάρι, ίσα-ίσα που χωράει μέσα έναν άνθρωπο, για να ανάψει κερί. Πουγκακιώτες αλλά και πιστοί από το Παλιοχώρι και το Γαρδίκι βρέθηκαν εκεί για να προσκυνήσουν. Ο γύρο χώρος έχει διαμορφωθεί όμορφα με ένα κιόσκι, παγκάκια και μια πέτρινη βρύση δίπλα στο ρέμα.  Στις αρχές του καλοκαιριού είχε καθαρισθεί από τους νέους του χωριού και ήταν μαγεία να κάθεσαι και να απολαμβάνεις τη δροσιά και την όμορφη φύση.  

Πόσο μαγευτικές είναι αυτές οι μικρές γιορτές στις ορεινές πατρίδες μας!
---------//---------


Δραστηριότητες του Συλλόγου της Αθήνας
Οι φωτογραφίες είναι από το Σύλλογο
Έγινε τον Ιούλιο, αλλά το μάθαμε τώρα. Ο Σύλλογος της Αθήνας διοργάνωσε εκδρομή στη Μακεδονία. Ξεκίνησαν από το Γαρδίκι και έφτασαν μέχρι τα οχυρά μας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Μάλιστα για λίγες ώρες επισκέφτηκαν και μια κοντινή πόλη της Βουλγαρίας. Η επιστροφή έγινε από Καβάλα μέσω …Θάσου, Θεσσαλονίκης και Τεμπών. Οι συμπατριώτες μας επισκέφτηκαν ιστορικούς χώρους και ξεναγήθηκαν σε μέρη που οι προπάπποι μας πολέμησαν για να απελευθερώσουν την Μακεδονία.  Όλοι επέστρεψαν στο χωριό μας ικανοποιημένοι. Τώρα λίγες γραμμές για τον αγαπημένο μας Σύλλογο. Αν και με επανειλημμένα mails παρακαλέσαμε να μας πληροφορήσουν για την εκδρομή οι άνθρωποι του Συλλόγου …δεν απάντησαν. Αυτό συμβαίνει και για άλλες εκδηλώσεις. Προφανώς το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώνει μέσω των social media, τα μέλη του, αλλά και τους άλλους Γαρδικιώτες, για τις εκδηλώσεις και της ενέργειές του Συλλόγου. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε να αναρτήσουμε πληροφορίες. Καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές αυτά που γράφουμε τους «πικραίνουν». Τι μπορούμε όμως να κάνουμε; Υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν και άλλα που δεν μας αρέσουν. Η ζωή δεν είναι όλο «Μπράβο» και «Ζήτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: