Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή πρωί στο Μουσείο

του Ιωάννη Ε. Κορέλη
Ήταν η τέταρτη φορά που τα μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν Κυριακή πρωί σε μουσείο. Η αρχή είχε γίνει με την επίσκεψη στο θωρηκτό-μουσείο «Αβέρωφ». Ακολούθησε ένα πρωινό στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης και η επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Φέτος ξεναγηθήκαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Περίπου 40 Γαρδικιώτες αλλά και φίλοι μας, συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στην είσοδο του Μουσείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε φροντίσει για την παρουσία ξεναγού κατά την περιήγηση μας στους χώρους του Μουσείου.
Ξεκινήσαμε από τις αίθουσες με τα Προϊστορικά και τα Νεολιθικά εκθέματα, συνεχίσαμε με τις αίθουσες του Μυκηναϊκού και Κυκλαδικού Πολιτισμού και με τις συλλογές μαρμάρινων γλυπτών και χάλκινων. Στο τέλος καταλήξαμε στον χώρο όπου εκτίθεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα που φυλάσσεται σε ειδική αίθουσα και μπορείς να το μελετήσεις βλέποντάς το, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παρουσίασης. Τρεις ώρες περίπου κράτησε η θαυμάσια ξενάγηση στην «Αρχαία Ελλάδα». Το Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο όλοι μας ευχαριστήσαμε, μας υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει κι άλλες επισκέψεις και σε άλλα Μουσεία.
Στα μαρμάρινα σκαλιά της εισόδου του επιβλητικού κτιρίου του Ernest Ziller σταθήκαμε για μια αναμνηστική φωτογραφία. Παρατήρησα ότι η Γαρδικιώτικη παρέα απαρτίζονταν κυρίως από λευκές (στην καλύτερη περίπτωση) ή από απογυμνωμένες τριχών κεφαλές. Απουσίαζαν οι νέοι. Στους σαράντα συγκεντρωμένους μέτρησα έξι νέους ανθρώπους. Που να βρίσκονταν άραγε όλοι αυτοί οι Ελληνόφρονες νέοι μας, που τους θαυμάζω καθημερινά για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Που είναι αυτοί που μέσα από το facebook κάνουν μαθήματα ιστορίας, ποστάρουν τσιτάτα αρχαίων Ελλήνων σοφών και ανεβάζουν τις περισσότερες φορές ανύπαρκτα γνωμικά. Μα στην αγκάλη του Μορφέα αναπαύονταν! Το Σάββατο στο TEATRO, η Πάολα βγαίνει στις δωδεκάμισι, ο Παντελίδης στις δύο και κάτι, και ο Μαζώ τελειώνει στις τέσσερις το πρωί. Τα ίδια και χειρότερα ο Κιάμος στο CLUB 22. Τρως κι ένα βρώμικο στη Μαβίλης ή πίσω απ’ το Χίλτον. Ξέφυγε η ώρα. Σε πήρε το ξημέρωμα. Άλλωστε έχουν πάει τα παιδιά «στα μουσεία». Τα ξέρουν αυτά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: