Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η Ανάσταση στο Γαρδίκι

του Ιωάννη Ε. Κορέλη
Πέμπτη μεσημέρι και στη Μακρακώμη
το θερμόμετρο έδειχνε 25ο C
Σχεδόν καλοκαίρι. Ανεβαίνοντας για το Γαρδίκι 
το μόνο που σου θύμιζε Απρίλη
ήταν το χιονισμένο Βελούχι 
στο βάθος του ορίζοντα.

----//----

Στο χωριό μας η άνοιξη μόλις είχε φτάσει. Ανθισμένες οι κερασιές και οι μηλιές. Στο πλάτανο της Παναγίας μόλις που ξεχώριζες τα φύλλα να ξεπροβάλουν. 
Δεν έχει πολύ κόσμο στο χωριό και στο ξενοδοχείο οι κρατήσεις ξεκινούν από αύριο, Μεγάλη Παρασκευή. Το βράδυ στην εκκλησία για την Σταύρωση. Φέτος τις λειτουργίες τις Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης θα τις κάνει ο παπά-Γιάννης. 

 ----//----

Ο καιρός αλλάζει. Ξυπνήσαμε με συννεφιά. Το πρωί στην Αποκαθήλωση και μετά όπως συνηθίζεται κατηφορίσαμε για το νεκροταφείο. Στο χωριό όλο και περισσότερα σπίτια ανοίγουν. 
Το ξενοδοχείο γεμίζει από κόσμο. Κάνω μια βόλτα προς την Οξυά. Συναντώ ομίχλη και χιόνι στην βρύση του Αρβανίτη. Παντού τρέχουν νερά από το λιώσιμο του χιονιού. Ο δρόμος είναι πολύ καλός, με καλή άσφαλτο, τεχνικά έργα και διαγράμμιση. Το μεσημέρι ξεκινά να βρέχει και να κάνει κρύο. 
Η μυρωδιά του καπνού απ’ τα τζάκια είναι διάχυτη παντού. Στις εφτά ξεκινά η ακολουθία του Επιταφίου. Πολύς κόσμος στην εκκλησία. Έξω έχει  ψιλόβροχο και κρύο. Η περιφορά γίνεται γύρω από το πλάτανο της Παναγίας με ομπρέλες. 
Η εικόνα θυμίζει σκηνή από ταινία του Αγγελόπουλου. Με το τέλος της λειτουργίας φεύγουμε όλοι βιαστικά για τα σπίτια. Χειμώνας!
  
----//----

Λειτουργία και Πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Αθανάσιο. Ακολουθεί καφές στο «Ομίλαια» όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Η συννεφιά και το κρύο παραμένει. Το μεσημέρι περιμένουμε όλοι να ανοίξει ο Νίκος Βασιλείου το μαγαζί του για να πάρει ο καθένας το αρνί του. Είναι ο επίσημος (μοναδικός) προμηθευτής αρνιών στο χωριό. 
Μετά το μεσημέρι ξανάρχισε η βροχή και δυσκολεύει τις προετοιμασίες για το Πασχαλιάτικο τραπέζι. Καταφθάνουν και οι τελευταίοι αργοπορημένοι Γαρδικιώτες από τις πόλεις. Στις δέκα, κτύπησε η καμπάνα για την εκκλησία. 
Φέτος Ανάσταση κάναμε στις ένδεκα για να προλάβει ο παπά-Γιάννης να «αναστήσει» και στα άλλα χωριά. Η βροχή σταμάτησε και ψάλαμε το «Χριστός Ανέστη» κάτω από το πλάτανο της πλατείας.


 ----//----

Μια άλλη μέρα! Ημέρα Λαμπρής με έναν λαμπρό ήλιο στον ουρανό. Καπνοί και μυρωδιές από το ψήσιμο των αρνιών. Φωνές και τραγούδια σ’ όλα τα σπίτια. Το μεσημέρι οι περισσότεροι τρώνε έξω, στις αυλές. Το βράδυ αρχίζουν οι προετοιμασίες για την Δευτεριάτικη επιστροφή. Θα αποχαιρετίσαμε ένα πανέμορφο ανοιξιάτικο Γαρδίκι.
Η περιοχή μας χρωστά ευγνωμοσύνη στον παπά-Γιάννη Σουφλερό, που εξυπηρετώντας τις ενορίες τριών χωριών (Παλιοχώρι, Γαρδίκι και Πίτσι) κατάφερε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του. Ακούραστος κάθε μέρα λειτουργούσε και στις τρεις κοινότητες.
Έχω ξαναγράψει, ότι οφείλουμε πολλά στον Γιάννο Παπαστάμο, που παρά την ηλικία του βρίσκεται ακόμη πίσω από το εκκλησιαστικό αναλόγιο προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στο χωριό μας.
Τέλος χάρη στη φροντίδα του Σεραφείμ Τσικριπή, του Δημήτρη Σκαρμούτσου και της Ευαγγελίας Φλώρου-εκκλησιαστικών επιτρόπων-οι δυο μεγάλες εκκλησίες του χωριού (αλλά και τα ξωκλήσια) διατηρούοφνται σε άριστη κατάσταση παρά τα πενιχρά οικονομικά της ενορίας.

Οι βινιέτες είναι από σχέδια του Albrecht Dürer (1471–1528)

Δεν υπάρχουν σχόλια: