Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ημερήσια εκδρομή στην Τήνο

του Κώστα Τσικριπή
Είναι παγκοίνως γνωστό πως για τους χριστιανούς, το πιο γαλήνιο λιμάνι της οικουμένης είναι ο ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου.  Ο μαρμάρινος  ναός που δεσπόζει μεγαλοπρεπώς στη χώρα της Τήνου, έργο του Τήνιου Ευστράτιου Εμ. Καλονάρη ανηγέρθη εκεί που βρέθηκε η εικόνα, της Παναγίας, ύστερα από όραμα της μοναχής αγίας Πελαγίας. Εκεί που η αξίνα του εργάτη Βλάση ή Πασά κτύπησε στο ξύλο και έσπασε στα δύο την εικόνα με την Παναγία και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Οι κάτοικοι της Τηνου, οι ομογενείς, οι πάντες θα λέγαμε, προσέφεραν  χρήματα και εργασία για την ανέγερση του ναού της Παναγίας της Τηνου, το σπουδαιότερο προσκύνημα της Ελλάδας με διαρκή κίνηση  προσκυνητών  όλο το χρόνο  που κορυφώνεται το δεκαπενταύγουστο στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Καραβιές προσκυνητών αποθέτουν εκεί καθημερινά την ικεσία, την ελπίδα, τις ευχαριστίες, την πίστη τους στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Ανάμεσα σε αυτούς τους ταπεινούς  προσκυνητές βρέθηκαν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018  μέλη και φίλοι του Συλλόγου των Απανταχού Γαρδικιωτών  που ταξίδεψαν ατμοπλοϊκά από τη Ραφήνα Αττικής στην Τήνο, όπως είχε προαναγγελθεί έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά από το Σύλλογο.
Στην προβλήτα της Τήνου τους ανέμενε ο Γαρδικιώτης Λιμενάρχης υποπλοίαρχος Βασίλης Αποστολόπουλος με τους γονείς του, που συνέδραμε ώστε οι λίγες ώρες παραμονής στο νησί να είναι γεμάτες και ουσιαστικές. Μαζί τους και ο εξαίρετος φίλος του Γαρδικιού και μέλος του Συλλόγου ο Τήνιος Αντωνόπουλος Γιώργος, που επί πολλά χρόνια έρχεται κάθε καλοκαίρι στο Γαρδίκι με τη οικογένειά του, πρόθυμος να εξυπηρετήσει κι εκείνος τους εκδρομείς κατά το χρόνο  παραμονής τους στην Τήνο. Με μέριμνα του Λιμενάρχη ευθύς μετά την αποβίβαση, ένα τοπικό λεωφορείο μετέφερε τους προσκυνητές στον Ιερό ναό της  Παναγίας για το προσκύνημα της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου. Εκεί στο ναό μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας πάτερ Νικόλαος, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για το ιστορικό δημιουργίας του ναού (όραμα μοναχής Πελαγίας, ανεύρεση εικόνας, ανέγερση ναού).
Μέσα στο μυστηριακό μισόφωτο του ολοστόλιστου με καντήλια ναού, (τρίκλινη βασιλική με τρούλο), τάματα εικόνες μεγάλης τέχνης και η εικόνα της Παναγίας κατάφορτη με πολύτιμα κοσμήματα και τάματα, καταφύγιο ψυχής και πηγή ελπίδας, λειτουργεί σαν ανοιχτή αγκαλιά για κάθε άνθρωπο. Όποιος στην Παναγιά της  Τήνου έκανε τάμα, θέλει πάντα  να προσκυνήσει, να προσευχηθεί και σιωπηρά να ευχαριστήσει και από καρδιάς  να  ανάψει  ένα κερί για την  οικογένειά του, τους  δικούς του, τους φίλους του. Και ακόμα για την πατρίδα, για την Ελλάδα, όπως τούτο έπραξαν διαχρονικά οι ήρωες αγωνιστές σε δύσκολους καιρούς από το 1821 και μετά.
Με ξεναγό πάντα τον καλό ιερέα πατέρα Νικόλαο, οι προσκυνητές, κατέβηκαν στα υπόγεια του ναού, όπου ρέει ύδωρ αγιασμένο, πλάι σε παρεκκλήσια που γίνονται οι  βαπτίσεις. Κάθε χώρος, κάθε τοίχος και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μία σύντομη στη συνέχεια επίσκεψη στην Πινακοθήκη του ιδρύματος, που εκτός των εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων, λειτουργεί σαν φιλανθρωπικό και κοινωφελές ίδρυμα με πλούσια κοινωνική, πολιτιστική δράση.
Η πινακοθήκη του στεγάζεται σε ευρύ χώρο στο εσωτερικό του περιβάλλοντος και εκεί περισσότεροι από 100 πίνακες αυθεντικοί και αντίγραφα πολλών  διάσημων  ζωγράφων  Τήνιων και μη (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γκύζης, Παρθένης, Αλταμούρα,  Βολονάκης , ΡοΪλός και άλλοι). Πίνακες αναγεννησιακοί από Ιταλία και Ιόνια νησιά ως και αξιόλογα διακοσμητικά ευρωπαϊκής τέχνης (βάζα, έπιπλα κ.α.). Όλα από τη συλλογή του Αθηναίου Συλλέκτη Αθ. Παπαδόπουλου που συνθέτου μια αξιόλογη πινακοθήκη , όπως αναλυτικά ενημέρωσε τους επισκέπτες η υπεύθυνη αυτής. Και απέναντι, πάντα εντός του προαυλίου χώρου του  ναού,  βρίσκεται η αίθουσα - Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών (Χαλεπάς, Γκίζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Φιλιππότης, Βιτάλης και άλλοι) με πολλά αντιπροσωπευτικά δείγματα έργων τους (αυθεντικά και αντίγραφα) σύμφωα με τη άψογη  ενημέρωση από τη υπεύθυνη του μουσείου. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, στην αίθουσα υποδοχής (αρχονταρίκι), όπου ανταλλάγησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και από τον Πρόεδρο του Συλόγου κ. Αθ. Νικολοδήμο και μαζί με τα φιλέματα προσφέρθηκε στους επισκέπτες ένα ενδιαφέρον  βιβλιαράκι με την  ιστορία της θαυματουργού εικόνας αλλά και το σκοπό και τις δραστηριότητες του ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας της Τηνου.
Μία σύντομη  συνεστίαση των  εκδρομέων  - προσκυνητών και επιστροφή στην  προβλήτα για την αναχώρηση με την παρουσία πάντοτε του Γαρδικιώτη Λιμενάρχη, η συνδρομή του οποίου υπήρξε καθοριστική, ώστε σε τόσο σύντομο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η επίσκεψη – προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη.
Γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις και ικανοποιημένοι από την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων έγινε η επιστροφή με την ευχή να αξιωθούν να βρεθούν και πάλι στο εγγύς μέλλον κοντά στην Παναγιά της Τήνου.
Κλείνοντας ένα θερμό «ευχαριστώ» στον συγχωριανό μας Λιμενάρχη κ. Αποστολόπουλο και τους γονείς του, ευχόμενοι σε αυτόν και την οικογένειά του υγεία και πραγματοποίηση των στόχων και των  προσδοκιών  τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: