Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η εβδομάδα των Παθών


Από την Αθήνα ως το χωριό, μια διαδρομή ανάμεσα σε καταπράσινους κάμπους, λόφους, ρεματιές και βουνά. Η Άνοιξη έφτασε παντού. Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα στο Γαρδίκι. Απόβροχο, με συννεφιά, αλλά χωρίς κρύο. Λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους.
Στο μπάρ του ξενοδοχείου οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι για την Κοινότητα, ο Βαγγέλης με τον Γιάννη κουβεντιάζουν. «Όποιος και να ‘ναι ο νέος κοινοτάρχης ό άλλος θα τον βοηθήσει» μου λεν χαμογελώντας. Μπράβο τους!
 Στην εκκλησία της Παναγίας το βράδυ, πιο λίγοι, από άλλες χρονιές. Ο παπά-Γιάννης διάβασε τα δώδεκα ευαγγέλια, «έβγαλε» την Σταύρωση κι έφυγε για να λειτουργήσει στο Πίτσι. Φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα λειτουργεί καθημερινά σε τρία χωριά: Παλιοχώρι-Γαρδίκι-Πίτσι!
Την Μεγάλη Παρασκευή ξυπνήσαμε με ηλιόλουστη μέρα. Γύρω στις 11 έγινε η Αποκαθήλωση και μετά στο κοιμητήριο του χωριού. Ακολούθησε καφές στο ξενοδοχείο. Ο καιρός καλοκαιρινός.
Η ακολουθία του Επιταφίου φέτος έγινε νωρίς και συντομευμένη. Ξεκίνησε στις επτά και μισή, έγινε η περιφορά μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο, και τελείωσε περίπου στις εννέα. Περιμένουν και τ’ άλλα χωριά τον παπά. Το ξενοδοχείο σχεδόν γέμισε. Και στο χωριό το βράδυ φωτίστηκαν αρκετά σπίτια.
Ελάχιστοι (ευτυχώς) συγχωριανοί μας, δυσανασχέτησαν για την ώρα και την σύντομη λειτουργία του Επιταφίου. Κακώς. Είναι γνωστό σε όλους τους κάτοικους της περιοχής μας η έλλειψη ιερών. Ο παπά-Γιάννης διακονεί σε τρία χωριά. Το ίδιο και ο παπάς απ’ τα Πουγκάκια. Φέτος πολλά από τα γύρω χωριά δεν είχαν ιερέα για τον Επιτάφιο. Εμείς είμαστε από τους τυχερους.
Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον παπά Γιάννη, γιατί  δεν άφησε στο χωριό μας να σιωπήσει η καμπάνα της εκκλησίας μας.
I. E. K.


Δεν υπάρχουν σχόλια: