Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Η γιορτή του χωριού μας

Τετάρτη απόγευμα 14 Αυγούστου, στην εκκλησία της Παναγίας έγινε ο μεγάλος εσπερινός. Είχε προηγηθεί μεταφορά της οστεοθήκης από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη πλατεία, και στη συνέχεια εψάλησαν τα εγκώμια. 
Η βραδιά ήταν μαγική, με ένα υπέροχο Αυγουστιάτικο φεγγάρι πάνω από το ελατοδάσος του Κεφαλαριού. Το ξενοδοχείο και οι ταβέρνες του χωριού γέμισαν από κόσμο. Φέτος ο Σύλλογος δεν διοργάνωσε όπως άλλες χρονιές το πανηγύρι. Έτσι «σιωπηλά» πέρασε η παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
15 Αυγούστου, της Παναγίας. Η γιορτή του χωριού μας. Λιακάδα και η εκκλησία καθώς και η πλατεία ήταν γεμάτη από Γαρδικιώτες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα. Στο τέλος της λειτουργίας έγινε αρτοκλασία. Στη συνέχεια, κάτω από το πλάτανο με τους ήχους δημοτικών τραγουδιών άρχισε ο χορός και προσφέρθηκε από το Σύλλογο μικρογεύμα.
Το μεσημέρι ο καιρός άλλαξε. Άρχισε να βρέχει κατά διαστήματα και η θερμοκρασία έπεσε. Στην ταβέρνα του Βασιλείου, στον Αι Θανάη, που είχε μαζευτεί κόσμος -κυρίως νέοι-  και ετοιμάζονταν για το καθιερωμένο γλέντι, που αρχίζει το μεσημέρι και τελειώνει το πρωί, η βροχή χάλασε τα σχέδια και όλοι μαζεύτηκαν στα σπίτια τους. Το βράδυ λίγοι στο ξενοδοχείο και στις ταβέρνες.
Χρόνια πολλά στο χωριό μας
και ελπίζουμε του χρόνου να μαζευτούμε
περισσότεροι κάτω 
απ’ τον πλάτανο της Παναγίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: