Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τιμήσαμε τους ήρωες του 1912-13


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου, από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων. Λίγοι σήμερα γνωρίζουν τη σπουδαιότητα των δύο αυτών πολέμων. Ελάχιστοι ξέρουν ότι η γενιά αυτή που πήρε μέρος στο πόλεμο αυτό συνέχισε να πολεμάει και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), αλλά και στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).  Ίσως γι αυτό η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για να τιμήσει όχι μόνο τους νεκρούς Γαρδικιώτες αλλά και όλους όσους πολέμησαν, είναι τόσο σπουδαία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μακρακώμης Ευθύμιος Παπαευθυμίου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και εκπρόσωπος της Μεραρχίας.


Την Κυριακή 1 Ιουλίου ο καιρός ήταν πολύ καλός και η εκκλησία γέμισε από τους συγχωριανούς μας. Το πρωί έφτασαν από τη Λαμία στρατιωτικό άγημα και η μουσική της Μεραρχίας για την απόδοση τιμών. Στην εκκλησία της Παναγίας τελέστηκε μνημόσυνο και ακλούθησε ομιλία του Θανάση Νικολοδήμου.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου, μίλησε για τις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και για τα αποτελέσματα των πολέμων αυτών που ήταν η αύξηση κατά 70% του εδάφους της Ελλάδας και ο διπλασιασμός του πληθυσμού της. Επίσης αναφέρθηκε στους Γαρδικώτες νεκρούς του πολέμου που ήταν οι: Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αναστάσιος Γιαννάκος, Νικόλαος Γ. Καλόγηρος, Κων/νος Κόλλιας, Γεώργιος Γούλα Μαντές, Ιωάννης Μπετχαβάς, Βασίλειος Νικολοδήμος, Ιωάννης Γρηγορίου Τσατσάς και Νικόλαος Ι. Μπούκιος.


Με το τέλος της λειτουργίας κατευθύνθηκαν όλοι μπροστά από το Ηρώο του χωριού μας. Εκεί ήταν παρατεταγμένο το τιμητικό στρατιωτικό άγημα αποδίδοντας τιμές κάτω από τους ήχους των εμβατηρίων από τη στρατιωτική μπάντα. Αφού εψάλη τρισάγιο έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπου της πολιτείας, του στρατού και του χωριού μας. Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


Ο Σύλλογος προσέφερε καφέ και αναψυκτικά σ’ όλους όσους βρέθηκα στην εκδήλωση κάτω από τον πλάτανο της Παναγίας. Επίσης προσφέρθηκαν από Γαρδικιώτισσες, παραδοσιακές πίτες και τοπικά εδέσματα.


Φωτογραφίες: Παναγιώτη Τσικριπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: