Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η δόξα του Πολεμικού Ναυτικού



  φωτογραφίες από τον Γ.Μενάγια

Ένα πολεμικό πλοίο που συνδέθηκε για περίπου μισό αιώνα με την ιστορία ενός έθνους, η δόξα του Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» επισκέφτηκαν μέλη και φίλoi του Συλλόγου Γαρδικιωτών της Αθήνας. Τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου το πρωί περίπου σαράντα άτομα βρέθηκαν στο Τροκαντερό, στον όρμο του Παλαιού Φαληρού.

Αν και τέλος Φθινοπώρου ο καιρός ήταν καλός. Η ομάδα των Γαρδικιωτών ανέβηκε στο θωρηκτό όπου τους περίμενε και τους καλωσόρισε στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας, και το μοναδικό πλοίο που σώζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που πήρε μέρος στις δύο παγκόσμιες συρράξεις του 20ου αιώνα. Περιδιάβηκαν όλους του χώρους και παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με την ιστορία του «Αβέρωφ» από το 1911 που εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 1953 που παροπλίστηκε και αποτελεί σήμερα ένα πλωτό μουσείο. 

Την ιστορική αναδρομή συμπλήρωσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Νικολοδήμος με ολιγόλεπτη ομιλία του για τις πολιτικές επιπτώσεις της δράσης του θωρηκτού, και ο Γ. Μενάγια με παρέμβαση του. Στο τέλος ανταλλάχτηκαν αναμνηστικές πλακέτες ανάμεσα στο Σύλλογο και στον υπεύθυνο του πλωτού μουσείου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει για τα μέλη του την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: