Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το χωριό μας τα Χριστούγεννα...


Το πρωινό του Σαββάτου (22/12) βρήκε το Γαρδίκι χιονισμένο. Τα πάντα είχαν ασπρίσει κι επικρατούσε μια απόλυτη ησυχία. Αυτή η ησυχία που επικρατεί όταν χιονίζει. Το απόγευμα είχε ξεπεράσει τους δεκαπέντε πόντους. Όμως ο δρόμος ήταν ανοιχτός και ανέβαιναν αυτοκινητα. Το βράδυ και οι δυο ταβέρνες του χωριού γέμισαν από κόσμο. Θύμιζε το χωριό παλιές εποχές. Η νύχτα η θερμοκρασία κατέβηκε κάτω από το μηδέν και πάγωσαν τα πάντα.
Τη Κυριακή (23/12) δεν χιόνιζε. Όμως η νυχτερινή παγωνιά είχε κάνει το δρόμο επικίνδυνο. Όλα λευκά και παγωμένα. O δήμος έστειλε εκχιονιστικό και καθάρισε το δρόμο. Έτσι συνεχίστηκε η άνοδος Γαρδικιωτών απρόσκοπτα. Στην είσοδο του χωριού σε καλωσορίζει μια μεγάλη φάτνη που κατασκεύασε ο Σύλλογος Γαρδικιωτών της Λαμίας. Ο καιρός, όσο προχωρούε η μέρα γίνονταν ηπιότερος  και διευκόλυνε τους ταξιδιώτες.
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων και το χωριό μας ζωντανεύει. Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν στο δρόμο για τη Λαμία. Ο καιρός βελτιώθηκε και το κρύο υποχωρεί. Το γεγονός της χρονιάς είναι το ότι το ξενοδοχείο επιτέλους ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ! Φιλοξένισε μερικά ζευγάρια, αν και η καφετέρια με το εστιατόριο δεν έχουν ακόμη εξοπλιστεί. Και όπως μας πληροφόρησε ο Γ. Βασιλείου θα είχαν περισσότερο κόσμο αν ο καιρός δεν φόβιζε μερικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακυρώσεις. Μάθαμε -αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε- ότι μετά από πολλά χρόνια είχαμε και σφάξιμο γουρουνιών στο χωριό μας.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Λιακάδα και 14ο C. Όνειρο. Τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν. Η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία έγινε στην Παναγία, από τον παπά-Γιάννη από το Παλιοχώρι. Η τσίκνα από το ψημένο χοιρινό γέμισε την Γαρδικιώτικη ατμόσφαιρα. Μετά το μεσημέρι, ο κεντρικός δρόμος απέκτησε ζωή από ανθρώπους που έκαναν βόλτα κι έπαιζαν χιονοπόλεμο. Το βράδυ οι ταβέρνες του Θέου και του Βασιλείου είναι γεμάτες κυρίως από νέους που έχουν έρθει και έχουν δώσει ζωντάνια στο χωριό μας.
Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Τετάρτη 26/12) συνεχίζεται ο καλός καιρός. Τα χιόνια σχεδόν έχουν λιώσει. Θυμιζε περισσότερο Φθινόπωρο παρά Χειμώνα. Για τους περισσότερους είναι ημέρα επιστροφής.
Την Πέμπτη (27/12) αρκετός κόσμος έχει ακόμα μείνει στο Γαρδίκι. Mια ομάδα παιδιών από το 4ο Σύστημα Προσκόπων Ζωγράφου έφτασε στο χωριό με σκοπό να περπατήσει στο δάσος μας. Όπως μάθαμε, μένουν σε μια αίθουσα του σχολείου μας και τη Παρασκευή (28/12) έφτασαν πεζοπορώντας μέχρι τη Στάγια.
Τέλος από την οικογένεια Βασιλείου εκφράζονται ευχαριστίες για τους Γαρδικιώτες και φίλους που βρέθηκαν στο μαγαζί τους. Για καλύτερη εξυπηρέτηση στη ταβέρνα αλλά και στο ξενοδοχείο μπορεί να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:  
22360 61023-24, 22360 61261 και στο 6977 655995 (Νίκος Βασιλείου)

Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες, τους: Δημ. Γαρδίκη, Χ. Σιλεβιστας, Π. Σταματελόπουλο.

1 σχόλιο:

a day to remember είπε...

Ευτυχισμένο το 2013 Γαρδικιώτες. Όλοι μας ας φροντίσουμε το ξενοδοχείο μας να είναι πάντα γεμάτο, ν’ ανοίξουν νέα καταστήματα, να αναπτυχθεί το χωριό μας.